36 712 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
31 570 produktów w 203 kategoriach

Kamica szczawianowa

Choroba ta objawia się odkładaniem w drogach moczowych kamieni szczawianowych. Obecnie nie potwierdzono, żeby dieta nisko szczawianowa zapobiegała powstawaniu kamicy szczawianowej. Udowodniono, że wydalanie szczawianów z moczem wzrasta po zjedzeniu pokarmów bogatych w te związki.

W przypadku tej choroby leczenie opiera się na stosowaniu diety, która wyklucza pokarmy zawierające większą ilość kwasu szczawiowego, tak żeby odciąć dowóz tego związku z zewnątrz, skoro nie jest możliwe przeciwdziałanie jego wytwarzaniu się w organizmie.

Kwas szczawiowy w organizmie pochodzi ze źródeł pokarmowych bądź stanowi końcowy produkt przemiany glicyny. Jedynie w jelicie może on ulegać dalszej przemianie pod wpływem bakterii. W moczu kwas szczawiowy znajduje się z trzech źródeł: z przemiany kwasu glioksalowego, z przemiany kwasu askorbinowego i z przewodu pokarmowego.

Źródłem szczawianów w moczu jest także kwas szczawiowy wchłonięty z przewodu pokarmowego. Pokarmowym źródłem szczawianów przeważnie bywają jarzyny zielone, a przede wszystkim rabarbar, szczaw, szpinak i włoska kapusta, a poza tym kakao i herbata. Istnieje ścisły związek między stopniem wchłaniania szczawianów ze światła przewodu pokarmowego a gospodarką wapniowo-fosforanową. Wchłanianie jest tym mniejsze, im większa jest zawartość wapnia w pożywieniu. Odwrotny skutek powoduje dieta niskowapniowa i podaż preparatów wiążących wapń w przewodzie pokarmowym (fosforan celulozy).

Z diety powinno się usunąć: szczaw, rabarbar, rośliny strączkowe, szpinak, pieprz, rzepę, czekoladę, kakao, mocną herbatę. Ogranicza się spożywanie: marchwi, buraków, ziemniaków, grochu. Ryzyko stanowi też nadmierna ilość cukru w pożywieniu. Nawet w przypadku zdrowej osoby może skutkować to wytworzeniem się kwasu szczawiowego w ustroju. W związku z tym powinno się zredukować zużycie cukru i słodyczy, Warto natomiast zwiększyć ilość podanych płynów. Wskazane jest także zwiększenie w jadłospisie pokarmów zakwaszających mocz (takich jak: mięso, ryby, wędliny, jajka, pieczywo).

Wskazane jest także przyjmowanie produktów zawierających duże ilości wapnia (mleko) i ograniczyć ilość szczawianów w pożywieniu. Niewskazane są: fasola sucha, fasola szparagowa, soja, szpinak, szczaw, rabarbar, marchew, kapusta, botwina, kakao, herbata.


ból nerki Kamica szczawianowa opis choroby Kamica szczawianowa objawy choroby nerek objawy kamienie w nerkach przyczyny
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 36 712 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 31 570 produktów w 203 kategoriach