Choroba ta charakteryzuje się zaleganiem w drogach moczowych osadów zbudowanych z fosforanów. Kamica fosforanowa wielokrotnie tworzy się na tle stanów zapalnych dróg moczowych spowodowany bakteriami, przez które odczyn moczu staje się zasadowy.
Przy tej chorobie zaleca się dietę bogatą w produkty zakwaszające mocz. W szczególności są to: mięso, drób, kasze, makarony, ryby. Wędliny i pieczywo spożywa się w ograniczonej ilości. W swoim składzie zawierają pewną ilość fosforanów. Powinno się także wypijać duże ilości wód mineralnych, wody przegotowanej, soków owocowych.
Jeżeli jednocześnie zauważy się osady z soli wapnia (kamica fosforanowo-wapniowa) to także powinno się ograniczyć pokarmy bogate większe ilości tego składnika, takie jak: jaja, mleko, sery twarogowe i podpuszczkowe, rośliny strączkowe, konserwy rybne (np. szproty).
Szczególną odmianą kamicy fosforanowej jest tzw. kamica struwitowa, czyli kamica fosforanowo-amonowo-magnezowa. W tym rodzaju schorzenie odpowiedzialne za wszystko jest zakażenie dróg moczowych drobnoustrojami powodującymi alkaliczny odczyn moczu. W związku z tym akurat odpowiednia dieta oraz skuteczne leczenie zakażenia antybiotykami ma podstawowy wpływ na przebieg kamicy fosforanowej. W razie potrzeby podaje się jeszcze leki zakwaszające mocz. Należy jednak przestrzec przed ich nadmiarem, gdyż mogą one doprowadzić do powstania kamicy wapniowej.
Powrót do listy