Jersinioza to zakaźna choroba układu pokarmowego pochodzenia zwierzęcego. Wywołują ją bakterie Yersinia, które są obecne w surowym lub półsurowym mięśnie, przeważnie w wieprzowinie. Czasami występują w niepasteryzowanym mleku. Choroba dotyka głównie dzieci do 5 roku życia, u dorosłych zazwyczaj przechodzi sama.
Do zakażenia tą chorobą dochodzi na skutek spożycia zainfekowanego mięsa, zakażonego mleka lub jego przetworów, wody lub nawet poprzez bezpośredni kontakt z futrem zwierząt, które jest zanieczyszczone wydalinami zawierającymi zarazki. Źródłem zakażenia są też długo przechowywane i parokrotnie odgrzewane potrawy.
Od kontaktu z bakterią, okres wylęgania wynosi około 4 – 7 dni, objawy natomiast utrzymują się do 3 tygodni. Jersinioza ma zazwyczaj ostry przebieg, jednak czasem może przybierać charakter przewlekły.
Typowe objawy choroby:
- biegunka
- gorączka
- silny ból brzucha (przypominający zapalenie wyrostka robaczkowego)
- wymioty
- wysypka
- ból stawów
Organizm dorosłych osób jest w stanie samodzielnie poradzić sobie z tą chorobą. Osoba chora powinna pić duże ilości wody niegazowanej oraz zastosować lekkostrawną dietę. W cięższych przypadkach konieczne jest podanie antybiotyku.
Jersinioza stwarza duże zagrożenie dla kobiet w ciąży. Bakterie Yersinia enterocolitica może przedostać się do płodu, a u matki nie wywołać żadnych objawów. Dziecko zaraża się w trakcie ciąży lub podczas porodu. U dziecka może wtedy pojawić się zapalenie wątroby i śledziony oraz małopłytkowość.
Sporadycznie występującym powikłaniem jest rumień guzowaty. Tworzy się on kilka tygodni po infekcji na przedniej powierzchni podudzi. Kolejnym powikłaniem jest reaktywne zapalenie stawów, objawiające się zaczerwienieniem, obrzękiem i upośledzoną ruchomością stawów.
W celu uniknięcia zachorowania należy:
- nie spożywać surowego, półsurowego lub niedogotowanego mięsa
- nie pić nieprzegotowanej wody
- do oprawiania mięsa używać osobnych desek i noży
- uważać, aby surowe mięso nie miało żadnego kontaktu z już przygotowanym pożywieniem
- myć ręce przez każdym posiłkiem.
Powrót do listy