39 583 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
36 103 produktów w 205 kategoriach
Jesteś tutaj:
> >

Dyzentia

Dyzentia- nazywana inaczej czerwonką, to chorobą zakaźną jelit zwłaszcza jelita grubego. Powodowana jest przez pałeczki Shigella (Shigella sonnei, Shigella flexneri, Shigella dysenteriae, Shigella boydii) lub ameby Entamoeba histolytica. Czerwonkę można podzielić na bakteryjną i amebową. Dyzentia atakuje sezonowo, przeważnie na początku wiosny i pod koniec lata.

Przyczyny:
Chorobe wywołuje kontakt z zarażoną osobą lub zakażona żywność (pałeczki Shigella pojawiają się przeważnie w surowych warzywach, mleku, drobiu, wodach grunowych). Bakterie tej choroby rozprzestrzeniają się wraz z wypróżnianiem się osób zakażonych, a ci następnie mogą przenosić bakterie dalej na artykuły spożywcze. Choroba ta powszechnie nazywana jest "chorobą brudnych rąk", ponieważ wynika z braku higieny osób zainfekowanych.

Objawy:

Najczęściej spotykane są częste, wodniste stolce z towarzyszącą im gorączką i ogólnym osłabieniem. Po dobie biegunki ustępują i zaczynają się pojawiać stolce z domieszką śluzu i krwi, co świadczy o zapaleniu jelita grubego. Może też dość do sytuacji, kiedy zarażeni nie zdają sobie sprawy, że zostali nosicielami pałeczek czerwonki, gdyż choroba przebiega u nich bezobjawowo. Najczęściej dolegliwości ustępują po kilku dniach, ale może też dojść do przewlekłej postaci dyzentii trwającej nawet 10 lat. Należy pamiętać, że jednorazowe wystąpienie choroby nie uodparnia nas przed kolejnymi zarażeniami.

Diagnoza:

Stwierdza się ją po wykryciu zarazków w stolcu oraz wystąpienia owrzodzenia jelita. Stosuje się też test na wykrycie utajonej krwi w stolcu.

Leczenie:

W przypadku uciążliwych biegunek może dojść do odwodnienia organizmu, dlatego trzeba pamiętać, by uzupełniać straty wodno-elektrolitowe w organizmie. Dodatkowo po określeniu szczepu bakterii, które spowodowały chorobę podaje się bakteriostatyki oraz antybiotyki. Nieleczona choroba w ostrym przebiegu może skutkować wycieńczeniem i w konsekwencji zgonem.

Profilaktyka:

Największe zagrożenia stanowi fakt szybkiego rozprzestrzeniania się tej choroby. Dotyczy to głównie miejsc gdzie nie dba się o czystość i które skupiają dużą liczbę osób - tam ryzyko wystąpienia dyzentii zwiększa się. Zapobieganie czerwonce sprowadza się do konsekwentnej dbałości o higienę. Główną profilaktyką jest dokładne mycie rąk oraz spożywanych warzyw czy owoców.


choroby zakaźne choroby jelita grubego Dyzentia opis choroby choroba brudnych rąk leczenie czerwonki
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 39 583 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 36 103 produktów w 205 kategoriach