35 599 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
27 669 produktów w 202 kategoriach
Jesteś tutaj:
> >

Czerwonka

Dyzentia- znana także pod nazwą czerwonka to choroba zakaźna jelit, a w szczególności jelita grubego. Powodują ją pałeczki Shigella (Shigella sonnei, Shigella flexneri, Shigella dysenteriae, Shigella boydii) lub ameby Entamoeba histolytica. Ze względu na sposób zarażenia dzieli się czerwonkę bakteryjną i amebową. Dyzentia atakuje sezonowo, najczęściej wczesną wiosną i pod koniec lata.

Powstawanie:
Zakazić się można przez kontakt z chorą osobą lub przez zakażoną żywność (pałeczki Shigella występują najczęściej w surowych warzywach, mleku, drobiu, wodach grunowych). Bakterie tej choroby rozprzestrzeniają się wraz z wypróżnianiem się osób zakażonych, którzy następnie roznoszą bakterie na produkty spożywcze. Dyzentia nazywana jest "chorobą brudnych rąk", ponieważ jej przyczyną jest roznoszenie przez osoby niezachowujące wystarczającego poziomu higieny.

Objawy:

Najczęściej są to wodniste stolce połączone z gorączką i ogólnym osłabieniem. Po upływie doby, biegunki ustępują i na ich miejsca pojawiają się stolce z domieszką śluzu i krwi, co jest oznaką zapalenia jelita grubego. Bywa tak, że zarażeni nie zdają sobie sprawy, że zostali nosicielami pałeczek czerwonki, gdyż choroba nie ukazuje u nich żadnych symptomów. Najczęściej dolegliwości mijają po kilku dniach, jednak znane są przypadku przewlekłej postaci dyzentii trwającej nawet 10 lat. Należy pamiętać, że jednorazowe wystąpienie choroby nie uodparnia nas przed kolejnymi zarażeniami.

Diagnoza:

Stwierdza się ją po wykryciu zarazków w stolcu oraz wystąpieniu owrzodzenia jelita. Stosuje się też test na wykrycie utajonej krwi w stolcu.

Leczenie:

Biegunki mogą prowadzić do odwodnienia, dlatego powinno się regularnie uzupełniać płyny w organizmie. Ponadto po określeniu szczepu bakterii, które spowodowały chorobę podaje się bakteriostatyki oraz antybiotyki. Nieleczona dyzenteria w ostrym przebiegu może prowadzić do wycieńczenia i w konsekwencji do śmierci.

Profilaktyka:

Choroba ta rozprzestrzenia się szybko, zwłaszcza tam gdzie nie zachowuje się odpowiedniej higieny. Czyli w miejscach o niskim poziomie czystości, skupiających dużą liczbę osób. Tam ryzyko wystąpienia dyzentii zwiększa. Zapobieganie czerwonce sprowadza się do konsekwentnej dbałości o higienę. Główną profilaktyką jest dokładne mycie rąk oraz spożywanych warzyw czy owoców.


choroby zakaźne choroby jelita grubego Czerwonka opis choroby choroba brudnych rąk zakażenie czerwonką
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 599 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 27 669 produktów w 202 kategoriach