Perłowe kuleczki, czyli tapioka, podbijają od pewnego czasu rynek zdrowej żywności. Nie jest rośliną, ale produktem pochodzenia roślinnego, czyli skrobią pozyskiwaną z bulw manioku. Pochodzi z Brazylii. Dostępna jest w różnych postaciach: jak chociażby perłowych kuleczek albo proszku rozpuszczalnego w wodzie.
Po tapiokę powinny sięgnąć osoby cierpiące na różne alergie pokarmowe oraz chore na miażdżycę, ponieważ nie zawiera cholesterolu ani glutenu. Uznaje się ją produkt hipoalergiczny, poza tym jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera tylko niewielkie ilości białka oraz dobrze przyswajalnych węglowodanów. Pozyskuje się ją z manioka, czyli rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach azjatyckich.
Na co tapioka?
Dla kogo tapioka?
Od jakiegoś czasu można znaleźć ją w popularnych Bubble Tea – tajskich, mleczno-herbacianych napojach. Tapiokę często wykorzystuje się do przygotowania deserów i puddingów, zwłaszcza w Azji.
Jak przyrządzać tapiokę?
Ma ona neutralny smak, dlatego można łączyć ją z przede wszystkim słodkimi dodatkami: cukrem, miodem itd. Przed spożyciem, trzeba ugotować granulat tapioki, średnio trwa to 40 minut, a po tym czasie dobrze jest przelać je zimną wodą.
Na sklepowych półkach znajdziemy również tapiokę instant, którą można spożywać po zalaniu jej gorącą wodą i gotowaniu pięć minut (niektórzy producenci zalecają wcześniej ją zamoczyć).
Stopniowo pojawia się w Polsce, choć nie jest jeszcze aż tak popularna. Najczęściej znajdziemy ją w sklepach z ekologiczną żywnością, do kupienia na stronach internetowych, sklepach z żywnością orientalną. Można przechowywać ją w szczelnym opakowaniu prawie przez dwa lata. Będzie dobrym dodatkiem do wielu dań, gdyż nie ma smaku, a jednocześnie wywiera pozytywny wpływ na organizm:
- Deserów,
- Rosołu (zamiast makaronu),
- Ugotowana w mleku kokosowym będzie azjatyckim odpowiednikiem ryżu na mleku,
- W formie w Bubble Tea,
- Zup, sosów.
W internecie znajdziemy masę przepisów na wykorzystanie tapioki w kuchni.
Komu zaleca się spożycie tapioki?
Przede wszystkim osobom borykającym się z problemami z układem pokarmowym, cholesterolem, alergiami albo odchudzaniem. Tapioka jest czystym produktem roślinnym, dlatego będzie doskonałą alternatywą dla osób unikających jedzenia mięsa albo produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki znajdującym się w niej substancjom, zastąpi w diecie sery albo jajka, a także sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów, ponieważ nie zawiera glutenu.
Co o tym sądzisz?