33 147 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 166 produktów w 199 kategoriach

Poznaj 6 produktów w których, aż roi się od soli!

Poznaj 6 produktów w których, aż roi się od soli!Poznaj 6 produktów w których, aż roi się od soli!

W codziennie spożywanych produktach nierzadko sól przybiera miano beznzoesanu sodu, glutaminianu sodu, sody oczyszczonej, bądź proszku do pieczenia. Nic dziwnego, że niezmiernie łatwo jest przekroczyć zalecane 2,4 g gram sodu, które wedle wytycznych podaje Polska Federacja Producentów Żywności za maksymalną dawkę dobową sodu dla przeciętnej osoby dorosłej.

  • Jakie produkty zawierają dużą ilość sodu?

  • Jakie właściwości ma sód?

Prezentujemy listę produktów, w składzie których sól pojawia się w nadmiarze.

Produkty z nadmierną ilością sodu

  1. Czołówkę produktów obfitujących w sól otwierają gotowe marynaty, sosy do mięs i sałatek. Spożycie dwóch łyżek sosu do mięsa uzupełni 15 proc. naszego zapotrzebowania na sód, czyli 300 mg! Natomiast 20 proc. zapotrzebowania wypełni łyżka marynaty, która przecież nie wystarczy do przyrządzenia potrawy, dlatego wskazane byłoby samodzielne przygotowywanie potraw, począwszy od mięs, a skończywszy na marynatach.
  2. Ser biały stanowi nieocenione źródło wapnia i budulca - białka. Jednakże, w jednej filiżance twarogu kryje się, aż 1000 mg sodu, a to blisko połowa z dopuszczalnej dziennej dawki. Dla porównania, porcja jogurtu greckiego zawiera już tylko 60 mg.
  3. Płatki i pełnoziarniste pieczywo uchodzą za wzorzec zdrowego początku dnia. Jednak możemy z nimi spożyć do 300 mg sodu, dlatego wybierajmy pomiędzy tymi opcjami na śniadanie, a nie łączmy ich ze sobą.
  4. Zwykle nie zastanawiamy się nad ilością soli, którą zjadamy wraz z kanapką, serem, wędliną i piklami. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy, ponieważ wraz z taką przekąską możemy dostarczyć do naszego organizmu, aż 900 mg sodu! Alternatywnie, celem zaoszczędzenia nadmiaru tego składnika, zdecydujmy się własnoręcznie upiec pierś kurczaka, w miejsce pikli dodać do smaku warzywa i wybrać ser szwajcarski, zamiast pierwszego lepszego.
  5. Nic bardziej niepozornego na tym świecie pod względem sodu od gorącej czekolady, której filiżanka pokrywa blisko 1/10 dziennego zapotrzebowania na sól. O wiele korzystniej dla naszego zdrowia wyjdzie kakao z ciepłym mlekiem i dodatkiem cynamonu.
  6. Słodkie wypieki przyrządzajmy samodzielnie w domu, zamiast kupować gotowe ciasta zapakowane w marketach, bowiem do ich konserwacji nadużywa się soli. W jednym pączku skrywa się jej do 200 mg, a to tylko wisienka na torcie przesalanych produktów po jakie sięgniemy w ciągu dnia. Prócz tego pamiętajmy o niepotrzebnie przyswajanych z pączkiem tłuszczach trans i ogromem kalorii.

Nie przesalaj, gdyż...

Nadmierne spożycie sodu znacznie zwiększa naszą podatność na choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie, udar mózgu, wylew, miażdżycę czy niewydolność krążenia. Nadto przyzwyczajeni do przesadnego solenia i niedoboru aktywności fizycznej, przy okazji stresujących sytuacji możemy spodziewać się komplikacji nie tylko ze strony układu krążenia, ale i przewodu pokarmowego.

sól nadmiar soli sód produkty z dużą ilością soli

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 147 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 166 produktów w 199 kategoriach