Rosnące pod wodą algi takie, jak alfalfa, spirulina czy chlorella mają niezwykłe właściwości. Są niezwykle czyste, ponieważ nie absorbują metali ciężkich czy zanieczyszczeń z otoczenia. Do tego zawierają duże dawki najważniejszych substancji odżywczych, takich jak żelazo czy witamina B. Dzięki temu mają szerokie zastosowanie w kosmetyce, kuchni czy medycynie. Czy wiesz, tak naprawdę jakie właściwości zdrowotne posiadają?
Co to są algi?
Jakie właściwości mają algi?
- Algi często wchodzą w skład kremów wyszczuplających, ponieważ mają działanie drenujące, to znaczy eliminujące toksyny i wodę ze skóry. Dzięki temu sylwetka w krótkim czasie się wysmukla a cellulit się zmniejsza.
- Algi to też jedne z najczystszych w naturze źródeł chlorofilu, który oczyszcza krew i wspomaga odporność organizmu. Algi takie, jak alfalfa czy spirulina zawierają dużo żelaza, potasu i innych cennych składników a wyciągi na ich bazie świetnie uzupełniają niedobory
- Miso, czyli zupa na bazie alg, to świetny tonik oczyszczający krew. Do tego rozgrzewa i oczyszcza cały organizm. Do jej sporządzenia będziemy tylko potrzebować alg, które można kupić w sklepie azjatyckim czy supermarkecie. W Korei podaje się tą zupę kobietom po porodzie na wzmocnienie.
- Spirulina to alga rosnąca pod wodą na terenach Azji. Jest znana z silnych właściwości odchudzających, dlatego wchodzi w skład wielu tabletek zmniejszających masę ciała.
- Inną algą wykorzystywaną do oczyszczania organizmu jest chlorella, która ma właściwość wiązania metali toksycznych i zanieczyszczeń w naszym ciele a następne wspomaga ich wydalanie. Jest więc też pomocna w odchudzaniu.
- W kremach upiększających algi mają za zadanie odżywianie naskórka i spłycanie zmarszczek. Nic dziwnego – zawierają i A, B, C, E i K a także całą paletę minerałów, więc świetnie nawilżają i oczyszczają skórę.
- Według najnowszych badań makroalgi zawierają peptydy, które pomagają zmniejszać ciśnienie krwi. Dlatego warto po nie sięgać również w kuchni w formie sushi, sałatek czy zup.
- Algi arame i hijiki zawierają dziesięć razy więcej wapnia niż mleko i osiem razy więcej żelaza, niż wołowina. Dlatego to świetne źródło substancji mineralnych dla wegetarian, którym trudno jest na co dzień o uzupełnienie niedoborów.
- Z uwagi na silne działanie detoksyfikujące i oczyszczające krew, algi nadają się do stosowania u osób, które przeszły zatrucie czy poważną chorobę i szukają szybkiego wzmocnienia.
- Algi są też często w składzie kosmetyków do nóg. Dlaczego? Wzmacniają ściany naczyń włosowatych, przez co minimalizują pajączki na nogach. Do tego zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie, więc niwelują opuchliznę nóg.
- Zawarty w algach kwas alginowy ma podobne właściwości, jak żelatyna, jednak jest przy tym znacznie zdrowszy i odpowiedni dla wegetarian. Dlatego osoby, które lubią galaretki ale nie chcą jeść żelatyny wieprzowej lub chcą zadać o stawy, powinny zacząć przyjmować galaretki na bazie alg.
Co o tym sądzisz?