Sezon na pomidory trwa w pełni, dlatego warto korzystać i jeść je. Pomidory mają wiele cennych składników odżywczych, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie w wielu aspektach. To wszystko dzięki zawartemu w pomidorach likopenie. Jest to związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym i właśnie pomidory zawierają go najwięcej ze wszystkich warzyw. Ciekawostka! Nie ginie podczas obróbki termicznej. Dlatego pomidor zachowuje swoje cudowne właściwości nawet w przetworach oraz w gorących daniach.
Jakie właściwości mają pomidory?
Jak zrobić domowy keczup?
Sprawdź jaki wpływ mają pomidory na nasze zdrowie.
- chronią przed słońcem. Dlatego najlepiej je jeść wiosną oraz latem. Lipoken neutralizuje szkodliwy wpływ promieniowania słonecznego na nasz organizm. W ten sposób zapewniamy sobie naturalną ochronę przed szkodliwym słońcem.
- zapobiegają miażdżycy oraz zawałom serca.
- poprawiają pracę układu nerwowego a to dzięki zawartemu w nich bromowi
- działają antynowotworowo. Przeprowadzone badania potwierdzają, że wspomniany już likopen zapobiega raku szyjki macicy. Z kolei panowie jedzący pomidory są o 34% mniej narażeni na raka prostaty.
- działają moczopędnie a tym samym obniżają ciśnienie krwi. Pomidory powinny jeść osoby z nadciśnieniem krwi oraz zmagające się z chorobami serca. Zawarty w tych warzywach potas wpływa pozytywnie na pracę serca.
- wspomagają trawienie dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach pomidora, dlatego nie powinniśmy ich usuwać.
- wspomagają walkę z nadwagą. Pomidory są jednymi z warzyw o dużej zawartości wody – aż 94%, dlatego idealnie gaszą pragnienie. Ponadto porcja 100 g pomidorów to zaledwie 15 kcal, dlatego można je jeść bezpiecznie, bez myśli o zbędnych kaloriach.
- właściwości upiększające. Kosmetyki, które w składzie zawierają wyciąg z pomidorów stosowane SA w rozjaśnianiu przebarwień oraz łagodzą zmiany trądzikowe. Witamina C dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne a witamina A oraz E zapobiegają powstawaniu zmarszczek oraz działają nawilżająco.
Domowy keczup
Pomidory możemy jeść codziennie jako składnik sałatek, w zupach, sosach. Możemy również jako dodatek w postaci keczupu. Warto spróbować zrobić własny, domowy.
Jak przygotować domowy keczup?
2.5 kg pomidorów, 2 papryki, 0.5 kg cebuli, 2 łyżki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka imbiru, kilka tłuczonych goździków, 0.5 łyżeczki pieprzu, 1/8 l octu jabłkowego, 3 łyżki miodu.
Warzywa należy pokroić na kawałki gotować mieszając od czasu do czasu.. Pomidory możemy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Następnie należy przetrzeć przez sito i dodać przyprawy (oprócz octu i miodu). Gotujemy, aż sos zgęstnieje, około 30 minut. Na koniec trzeba dodać ocet i miód. Gorący keczup możemy nałożyć do słoików, zakręcić i przekręcić spodem do góry, żeby słoiki się zawekowały. Po ostygnięciu trzeba sprawdzić, czy słoiki zamknęły się szczelnie – wieczko powinno być wklęśnięte. Tak przygotowanym domowym keczupem możemy się cieszyć cały rok.
Co o tym sądzisz?