Dla jednych pokrzywa to tylko chwast, dla drugich roślina o cennych właściwościach zdrowotnych i leczniczych. Jak zatem wygląda sytuacja w przypadku tej zniechęcającej na pierwszy rzut oka rośliny? Nie da się ukryć, że pokrzywa jest chwastem, który zazwyczaj kojarzony jest z nieprzyjemnym odczuciem w przypadku zetknięcia się z nim przez skórę. Nie można jednak zapominać o właściwościach, które cechują tę roślinę, dzięki posiadanym w swoim składzie witaminom, mikroelementom, solom mineralnym. Jak zatem wykorzystać drzemiący w pokrzywie zdrowotny potencjał?
Właściwości pokrzywy
Pokrzywa wykorzystywana jest w medycynie ludowej od dawna. Herbatę z pokrzywy stosowano w przypadku odczuwania chronicznego zmęczenia, celem jego zniwelowania. Powszechnie znane jest również zastosowanie pokrzywy jako naparu neutralizującego napięcie i doświadczany stres. Oczywiście można kupić już gotowe soki z pokrzywy, najlepiej jednak wykonać taki sok samemu z uzbieranych listków, które należy zblendować lub sparzyć wodą i wrzucić do sokowirówki. Można także przyrządzić taką herbatę z suszonej pokrzywy, wykorzystując suszone liście rośliny, zalewając je wrzątkiem, a po kilkunastu minutach odcedzając. Tak przygotowany napój przez wielu traktowany jest jako naturalny antybiotyk.
W jakich dziedzinach można zatem wykorzystać ten niepozorny chwast? Cechują go właściwości moczopędne, dzięki czemu sięga się po pokrzywę w przypadku schorzeń układu moczowego – stanach zapalnych, zbyt skąpym wydalaniu moczu, kamicy moczowej, dny moczanowej. Dodatkowo, spożywanie pokrzywy wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, usprawnia przepływ płynów.
Udowodniono ponadto, iż picie soków z pokrzywy lub dodawanie listków pokrzywy do rożnego rodzaju dań usprawnia przemianę materii, oczyszcza układ trawienny, wzmacnia pracę trzustki, wątroby, żołądka, pomaga odprowadzać złogi żółciowe. Sięga się po pokrzywę przy dolegliwościach układu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, biegunkach. Pojawiają się także niepotwierdzone teorie traktujące o tym, że regularne spożywanie pokrzywy może zahamować rozrost komórek nowotworowych.
Co zatem ma w swoim składzie ta roślina, co powoduje, że jest postrzegana jako ważna i lecznicza? Otóż, zasobna jest przede wszystkim w ważne składniki mineralne – magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, witaminy – głównie A,K,B2. Ponadto, zawiera także garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne, chlorofil, serotoninę, flawonoidy i inne.
Picie pokrzywy – zastosowanie i efekty
Pokrzywa identyfikowana jest także jako roślina o silnym działaniu krwiotwórczym, co sprawia, że porównuje się ją do żelaza. Usprawnia produkcję czerwonych krwinek – dlatego tak chętnie sięga się po pokrzywę, lecząc u pacjentów anemię czy chroniczne odczuwanie zmęczenia. Udowodniona jest także właściwość pokrzywy obniżająca poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze.
Pokrzywa na dolegliwości skórne? Brzmi absurdalnie w związku z tym, że pokrzywa postrzegana jest przecież jako wróg dla skóry, na której pozostawia wykwity po zetknięciu z nią liści tej rośliny. A jednak sprawdza się w przypadku dolegliwości skórnych. Zaleca się stosowanie okładów z liści pokrzywy z uwagi na jej właściwości bakteriobójcze. Pomocne jest zatem przemywanie miejsc zmienionych na skórze, na której pojawiły się wykwity, ropienie, czyraki, guzki, stany zapalne mięśni.
Dodatkowo, wywar z pokrzywy można wypijać celem odkażenia jamy ustnej, co daje też efekt świeżości. Można również wykorzystać drzemiącą w pokrzywie moc zmniejszania napięcia mięśni i poprawy krążenia poprzez masowanie skóry głowy wywarem z pokrzywy. Oprócz wspomnianej funkcji usprawnienia krążenia, taki wywar może także pomóc w leczeniu chorób skóry – pojawiającego się łupieżu, łojotoku czy wypadania włosów.
Co o tym sądzisz?