Olejek arganowy jest coraz częściej wykorzystywany zarówno w kosmetyce, jak i sztuce kulinarnej. Ma dość nietypowy smak, a jego prozdrowotne właściwości to m.in. zmniejszanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeśli chodzi o urodę, olej ten uznaje się za eliksir młodości, ponieważ ma wspaniały wpływ na skórę. Jednak ceni się go nie tylko z tych względów!
Jakie właściwości ma olej arganowy?
Jakie witaminy zawiera olej arganowy?
Drzewa Arganu rosną w południowo-zachodnim Maroko. Jest to przewodni produkt eksportowy, który stanowi regionalny numer jeden i znajdziemy go niemal na każdym straganie, sklepie, czy hotelu. Marokańczycy znają jego właściwości już od tysiąca lat, dlatego wiedzą, że korzystanie z oleju arganowego to gwarancja nie tylko zdrowia, ale i długotrwałej urody.
Co sprawia, że tak korzystnie wpływa na wygląd?
Przede wszystkim jego bogaty skład. Olej arganowy to kopalnia cennych kwasów tłuszczowych i witaminy E, stygmasterol i tirukallol, które regenerują naskórek, wzmacniają komórki i zapobiegają powstawaniu bruzd, dlatego świetnie wpłyną na:
- Suchą i szorstką skórę,
- Blizny,
- Przetłuszczanie skóry,
- Zmarszczki,
- Łuszczenie się skóry (polecany jest osobom z takimi chorobami jak egzema i łuszczyca).
Oprócz tego działa przeciwzapalnie i chroni skórę przed oraz po ekspozycji na słońce (można stosować go jako olejek do opalania). Olej tłoczy się na zimno, aby zachować jego drogocenne właściwości. W Polsce dostaniemy go w czystej, nieprzetworzonej wersji, jak i w formie jednego ze składników wielu kosmetyków – warto jednak sprawdzić, gdzie został wymieniony. Jeśli dopiero na końcu listy składu, możliwe, że znajduje się go tam naprawdę niewiele.
Będzie świetny nie tylko do stosowania na skórę, ale także jako kosmetyk do włosów. Marokanki wcierają go we włosy jako odżywkę, my możemy stosować go jako serum na rozdwojone lub przesuszone końcówki, albo jako olej wmasowywany w skórę głowy – taka kuracja sprawi, że pasma staną się odżywione i błyszczące. Najlepiej używać go w tym celu jako kosmetyk do olejowania włosów, a wiec zostawić na skórze głowy na kilka godzin lub nawet na całą noc, a następnie zmyć szamponem.
Zastosowanie w kuchni – bogactwo zdrowia i wyjątkowego smaku
Olej arganowy to „kawior” wśród olejów, gdyż nadaje daniom orientalnej, nietypowej nuty. Będzie idealnym dodatkiem do mięs i potraw z ryb, a także doskonałą bazą do sosów i marynat. Jednak należy pamiętać, że oleju arganowego się nie smaży, dlatego najlepiej dodawać go do potraw przed samym podaniem, aby zachował jak najwięcej zdrowych właściwości. Spożywanie oleju arganowego usprawnia pracę centralnego układu nerwowego, pracę mózgu, nerek, wątroby. Zapobiega też chorobie wrzodowej oraz obniża poziom złego cholesterolu na rzecz dobrego, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy, zakrzepicy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczemu.
Co o tym sądzisz?