Zdecydowanie warto dodać orzechy włoskie do swojej diety – i to nie tylko raz na jakiś czas. Ich obecność sprawi, że twój mózg szybko zacznie funkcjonować lepiej i sprawniej. Oprócz tego, mają świetny wpływ na cerę, leczenie żylaków, problemów żołądkowych i cały układ krążenia. Niektórzy badacze określają je mianem najzdrowszego gatunku orzechów. Wszystko to dzięki cennym substancjom w składzie: kwasom omega-3, witaminom z grupy B, czy błonnikowi pokarmowemu.
Dla osób na diecie odchudzającej zniechęcający do jedzenia orzeszków może być fakt, że spożycie kilku z nich ma tyle kalorii, co tłusty, słodki wyrób z piekarni. Jednak obecne w nich pełnowartościowe białko i dobre tłuszcze sprawiają, że również osoby odchudzające się powinny po nie sięgać. Jedzenie ich dwa razy na tydzień, w ilościach nie większych niż 100gram, nie spowoduje przybrania na wadze, a wręcz przeciwnie – może nas uchronić przed odkładaniem zbędnego tłuszczyku. Dietetycy zalecają je jako zamiennik dla niezdrowych przekąsek. Orzechy to sycący i bardzo istotny element każdej zdrowej, rozsądnej diety, ponieważ oddziałują na wiele elementów i procesów w naszym organizmie.
Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
Na co są dobre orzechy?
Skład i właściwości orzechów włoskich
W ich składzie znajdują się cenne antyoksydanty, w tym witaminę E, która nazywana jest „witaminą młodości” i doskonale oddziałuje np. na nasz układ krwionośny. Oto najważniejsze powody, dla których warto regularnie spożywać orzechy włoskie:
- Usprawniają działanie systemu nerwowego i pracę mózgu. Dzieje się tak głównie dzięki wysokiej zawartości fosforu, miedzi i kwasów omega-3, które są niezbędne do tworzenia komórek mózgowych. Właśnie dlatego będą zdrową przekąską dla wszystkich osób pracujących umysłowo i uczących się, np. dla studentów w czasie sesji. Oprócz tego, zawartość kwasu foliowego i magnezu powoduje, że zaleca się je osobom zestresowanym, cierpiącym na bezsenność, przemęczonym. Składniki te wzmacniają nasz układ nerwowy.
- Mają dobry wpływ na wygląd. Wyciąg z orzechów włoskich często dodaje się do kosmetyków dla cery trądzikowej (ze względu na zawartość cynku), a także tych odbudowujących, przeciwzmarszczkowych i nawilżających. Co więcej, znajdziemy je w szamponach, płukankach i odżywkach do włosów, ponieważ powstrzymują przetłuszczanie się i łupież, oraz przedłużają kolor włosów farbowanych.
- Pomogą na kłopoty z żołądkiem i układem krążenia. Pozytywny wpływ na układ pokarmowy wiąże się z właściwościami bakteriobójczymi. Orzechy włoskie odtruwają, likwidują grzyby, działają przeciwzapalnie. Szczególnie pomocna będzie nalewka z zielonych orzechów. Ten typ orzechów będzie także doskonałą ochroną dla układu krążenia, gdyż zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów, nadmiaru odkładania się złego cholesterolu, a nawet rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają zawałom serca. Nie bez powodu wyciąg z orzecha włoskiego znajdziemy również w wielu preparatach na żylaki i hemoroidy.
Co o tym sądzisz?