Olej z czarnuszki znany jest ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych zwłaszcza na alergie i wrzody. Użyteczny jest także w kosmetyce – zwalcza łupież i trądzik. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw, nadając im aromatyczny, korzenny smak. Przeczytaj więcej o działaniu oleju czarnuszkowego i dowiedź się jak go stosować.
Co to jest olej z czarnuszki?
Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki w starożytności nazywany był „złotem faraonów”. Nic więc dziwnego, że jego zastosowanie jest w medycynie tak popularne skoro został doceniony przez samych władców Egiptu. Olej z czarnuszki posiada aż 85 proc. bardzo zdrowych dla organizmu substancji składających się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu omega-6 (60 proc.), omega -9 (25 proc.), omega-3 (1 proc.). Dodatkowo olej ten zawiera beta-karoten, biotynę, sterole, witaminę E oraz liczne przeciwutleniacze i mikroelementy. Jednak głównym i najważniejszym związkiem jest tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion znajdującego się w nasionach czarnuszki, dzięki niemu olej ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe (porównywalne z działaniem aspiryny w dawce 100 mg/kg). Tymochinon ochrania także nerki i wątrobę.
Olej z czarnuszki walczy z rakiem.
Olej z czarnuszki wykazuje także udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Według badań nasiona czarnuszki oraz tłoczony z nich olej, przyczyniają się do zahamowania rozwoju nowotworów w organizmie.
Z kolei naukowcy z Egiptu w 2012 r. (idąc śladem swoich przodków) wykazali, że olej z czarnuszki zmniejsza żywotność komórek nowotworowych wątroby, a kolei saudyjscy lekarze odkryli, że ten niezwykły olej znacznie zmniejsza żywotność komórek rakowych w płucach, w jelicie grubym, w piersi. A to wszystko zasługa związkowi o nazwie tymochinon.
Olej z czarnuszki łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Olej z czarnuszki słynie ze swojej pozytywnej działalności na wrzody żołądka czy dwunastnicy oraz liczne dolegliwości układu trawiennego jak: refluks, grypa żołądkowa, nieżyt żołądka. Właściwości antywrzodowe tego oleju zostały potwierdzone przez specjalistów. Według nich olej z czarnuszki skutecznie zwalcza Helicobacter pylori – bakterię która powoduje chorobę wrzodową. Aby to potwierdzić badacze podzieli 88 pacjentów na 4 grupy. Pacjenci cierpieli na wrzodową niestrawność i otrzymali kilka różnych kombinacji amoksycyliny (antybiotyku), klarytromycyny, omeprazolu (obydwie substancje są stosowane w leczeniu chorób wrzodowych) oraz olej z czarnuszki. Badania wykazały, że olej czarnuszkowy posiada właściwości niemal identyczne do łącznego działania wszystkich trzech leków. Zatem jego skuteczność w walce z rakiem jest naprawdę spora.
Dawkowanie.
Zalecane spożycie oleju z czarnuszki w przypadku osób dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, dzieci powinny zażywać 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.
Co o tym sądzisz?