32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 070 produktów w 199 kategoriach

Marynowany czosnek – złoty środek na wszystko

Marynowany czosnek – złoty środek na wszystkoMarynowany czosnek – złoty środek na wszystko

Czosnek powinien być podstawą w corocznej walce z przeziębieniami i grypą. Jego cudowne właściwości są znane prawie wszystkim, a jednak wciąż nie doceniamy go na tyle, na ile powinniśmy. Nawet jeśli nie lubimy jego specyficznego zapachu, to warto przełamać się i wprowadzić czosnek do swojej codziennej diety. Wystarczą dwa ząbki dziennie, aby przetrwać jesień i zimę w zdrowiu!

  • Jakie właściwości ma czosnek?

  • Jak jeść czosnek?

Najlepsze efekty daje oczywiście ten w postaci surowej, który zachowuje najwięcej dobroczynnych właściwości. Oczywiście nie każdemu jest w smak zajadać się nim w takiej formie, istnieje jednak sposób, aby uczynić go przyjemnym składnikiem wielu dań – marynowanie. Oto, jakie korzyści daje czosnek:

  • Jest bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C, a także sole mineralne (chrom, miedź, żelazo, selen).
  • Ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Będzie więc pomocny przy katarze, przeziębieniu i bólu gardła.
  • Cenne właściwości pojawiają się po zmiażdżeniu czosnku – wówczas allina przeistacza się w allicynę, czyli sok - bardzo silny składnik, który według badań mógłby zniszczyć całą kolonię bakterii w warunkach in vitro. To właśnie allicyna jest „winna” ostremu zapachowi czosnku, który dla jednych jest bardzo przyjemny, dla innych zaś wręcz nie do zniesienia.
  • Posiada naturalne antyoksydanty.
  • Zapobiega nowotworom dzięki spowolnieniu czasu namnażania się komórek.
  • Działa jak antybiotyk.
  • Codzienne spożywanie dwóch ząbków czosnku pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelit, prostaty, przełyku i piersi.
  • Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu (choć oczywiście nie zastąpi leków na nadciśnienie).
  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Niweluje ból głowy i ułatwia zasypianie.

Marynowana wersja czosnku jest równie skuteczna, co świeżo obrany czosnek. Aby uprzyjemnić sobie spożywanie tej rośliny o intensywnym zapachu, najlepiej przygotować smakowitą marynatę:

  1. Przygotuj ponad 20 ząbków czosnku, 4 liście kafiru, igiełki rozmarynu, papryczkę chili, 125ml. wody, łyżeczkę musztardy, łyżkę miodu i 5 ziaren ziela angielskiego.
  2. Najpierw wyparz słoik i obierz czosnek.
  3. Papryczkę chili drobno pokrój.
  4. Wrzuć połowę czosnku do słoika wraz z zielem angielskim, kafirem, chili. Zakryj wszystko drugą częścią czosnku.
  5. Przygotuj w garnku wodę z miodem, octem i musztardą.
  6. Zalej słoik gorącym płynem.
  7. Po dokładnym zakręceniu odwróć go do góry dnem i poczekaj, aż wystygnie.
  8. Otwarty słoik przechowuj w lodówce.

Istnieje wiele sposobów na jedzenie czosnku – jeśli odstrasza cię intensywny zapach z ust, który pojawi się po zjedzeniu czosnku, to możesz próbować zastąpić go czosnkiem z tabletkach, jednak nie zawsze znajduje się w nich wystarczająca ilość allicyny. Istnieją też sposoby na pozbycie się intensywnego zapachu:

  • Popijanie jogurtem lub mlekiem.
  • Zjedzenie jabłka, łyżki miodu lub ziarnka palonej kawy.
  • Żucie goździków lub zielonej natki pietruszki.
  • Popijanie czerwonym winem.
przeziębienie czosnek sposoby na przeziębienie marynowany czosnek sposoby na infekcję właściwości czosnku

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 070 produktów w 199 kategoriach