Każdy prawie uwielbia delikatny smak kalafiora. Te magiczne białe różyczki kojarzą nam się dzieciństwem. Pyszna zupa kalafiorowa czy okraszona bułką i masełkiem jarzynka są na niejednym stole przysmakiem. Jest to także skarbnica zdrowia i niezbędnych mikroelementów dla naszego organizmu.
Kalafior pochodzi z daleka bo aż z Cypru dlatego był nazywany kapustą cypryjską. Uważa się, że to zmutowana odmiana brokułu lub kapusty głowiastej. Do Polski przybył dzięki królowej Bonie.
Zacznijmy od naukowych faktów. Kalafior zawiera w sobie tajemniczą substancję o nazwie sulforafan, która chroni przed wniknięciem do organizmu komórek nowotworowych. Spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, nerek, pęcherza moczowego, jamy ustnej gardła i krtani.
Wspaniałe właściwości ma on dla osób dbających o dietę, a także rozpoczynających walkę ze zbędnymi kilogramami. Zawiera w sobie duże ilości błonnika pokarmowego, a prawie w ogóle nie ma kalorii. To jedno z najbardziej odżywczych warzyw jednocześnie nie dostarczające zbędnego obciążenia organizmowi. Dlatego jest idealny jako dodatek do menu w diecie redukcyjnej.
Jakie właściwości odżywcze ma kalafior?
Czy kalafior jest zdrowy?
Co bardzo ważne kalafior nie wywołuje alergii także może go jeść każdy bez względu na wiek i choroby. Jednak minusem tego warzywa jest fakt iż posiada właściwości wzdymające dlatego nie powinny go spożywać kobiety w ciąży skarżące się na zgagę, matki do pierwszego roku życia dziecka, a także osoby z refluksem i poważnymi zaburzeniami trawienia.
Kalafior zawiera także następną magicznie brzmiącą dla nas substancję o nazwie glukorafarin. Wspiera ona organizm w walce z zaburzeniami trawiennymi. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że może on zapobiec rozprzestrzenianiu się w naszym organizmie bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka i jelit. Kalafior to także warzywo zawierające bardzo dużo witaminy C, ma jej więcej niż niejedno zielone warzywo, a przecież jest ona podstawą budowania odporności i kolagenu, substancji ważnej dla naszej skóry.
Kalafior to idealne warzywo również dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Wzmacnia ono i zapobiega rozwojowi stanu zapalnego. Warzywo ze względu na bardzo niski poziom glikemiczny co jest niezwykle ważne dla cukrzyków może być spożywany w każdym typie tej choroby cywilizacyjnej. Nie występują tu żadne ograniczenia. Jednak już osoby mające problemy z tarczycą powinny ostrożnie spożywać kalafior. Ma on substancje tzw.wolotwórcze czyli nasilające objawy niedoczynności tarczycy. Owszem spożywanie tak, ale nie w nadmiarze.
Bogactwo różnorodnych form podania i zalety jakie ma to białe i delikatne warzywo sprawiają, że jest ono coraz bardziej popularne. Kalafior stanowi idealną bazę i dla eksperymentów w kuchni jak również pomaga nam być zdrowymi i w dobrej formie.
Co o tym sądzisz?