Same ćwiczenia to tylko niewielka część sukcesu – aby odnieść go w pełni, trzeba również odpowiednio się odżywiać. Wśród osób chcących schudnąć, jak i tych, które zajmują się uprawianiem sportów siłowych, największą popularnością cieszy się dieta wysokobiałkowa. Jej podstawą jest dostarczanie organizmowi pełnowartościowego białka, stanowiącego podstawowy budulec tkanki mięśniowej.
Jak wygląda dieta wysokobiałkowa?
Co jeść przy diecie wysokobiałkowej?
Dieta wysokobiałkowa to skuteczna droga do wyrzeźbionego ciała, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej. Główną zasadą jest ograniczenie węglowodanów i tłuszczów, przy jednoczesnym zwiększeniu białka w codziennym menu. Oczywiście nic nie stanie się samo – dieta bogata w białko nie wyczaruje rzeźby, konieczne są ćwiczenia. Mimo to, będzie świetnym wspomagaczem, niezależnie od tego, czy bardziej zależy ci na nabraniu mięśni, czy zrzuceniu tłuszczyku.
Wpływ białka na organizm:
- Budowanie mięśni,
- Zmniejszanie apetytu,
- Jest podstawą syntezy hormonów i enzymów,
- Transportowanie tlenu,
- Zwiększanie odporności organizmu,
- Regeneracja tkanek.
Na czym to polega?
Aby osiągnąć zamierzony efekt, należy każdego dnia dostarczać organizmowi białko zwierzęce w ilościach od 150 do 180 gram. Jego ilość nie powinna przekraczać 2 gram na kilogram masy ciała. Ze względu na dużą aktywność fizyczną w trakcie treningów, sportowcy powinni dostarczać organizmowi właściwą ilość kalorii, czyli od 3000 do 3500 kcal.
Warto pamiętać również o spożywaniu produktów usuwających wolne rodniki. Dzieje się tak dzięki flawonoidom, które znajdziemy w owocach, warzywach, kakao i zielonej herbacie. Dieta osoby uprawiającej sport musi być bogata w selen oraz witaminy A, C, E. Taki sposób odżywiania zapewni ochronę przed uszkodzeniami komórek i rozwojem chorób nowotworowych.
Ilość białka, które powinno się przyjmować zależy oczywiście od dyscypliny uprawianego sportu. Trudno jest jednoznacznie określić, ile kilogramów można zrzucić stosując dietę – wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu, jednak zakładając, że ktoś będzie bacznie dobierać produkty i przestrzegać zasad, w ciągu trzech tygodni z pewnością schudnie od 1 do 5 kilogramów.
Jak skomponować menu w diecie wysokobiałkowej?
Białko znajdziemy w rybach, mięsie i mleku, które zawierają pełnowartościowe białko zwierzęce, a także w ziarnach zbóż oraz nasionach roślin strączkowych (białko roślinne). Oprócz naturalnych źródeł, można zastosować dodatkowo specjalne odżywki białkowe, jednak ten krok powinien być skonsultowany z dietetykiem. Oczywiście przyjmowanie tego typu preparatów nie może obejść się bez bardzo intensywnej aktywności fizycznej, czyli uprawiania sportów takich jak kulturystyka lub ćwiczeń siłowych. Należy jednocześnie pamiętać o zdrowym rozsądku, bo zbyt dużo białka w diecie prowadzi do skutków niebezpiecznych dla zdrowia, czyli zakwaszania organizmu, a także przeciążenia nerek i wątroby.
Co o tym sądzisz?