Charakterystyczna włochata, brązowa skórka skrywa pod sobą mnogość witamin oraz maksymalnie do 50 kcal w sztuce. Kiwi jest cennym źródłem błonnika, witaminy C i E. Uchodzi za sprzymierzeńca diabetyków i osób narażonych na schorzenia układu krążenia. Często znajduje zastosowanie w menu diet odchudzających.
Kiwi utożsamiamy przede wszystkim z witaminą C, a co za tym idzie – ze wzrostem odporności. Jednakże fakt, iż owoc ten może pozytywnie przełożyć się na nasz układ immunologiczny jest jedynie kroplą w morzu zalet tego niepozornego przysmaku. Wraz z osłabieniem towarzyszącym wiośnie, warto wdrożyć go do swego menu.
Jakie właściwości ma kiwi?
Na co pomaga kiwi?
Kiwi jakiego nie znacie!
- Składnik nazywany glutationem chroni przed mutacjami genów odpowiedzialnych za powstawanie chorób nowotworowych. Co więcej, zawarta w nim witamina E jest skutecznym antyutleniaczem broniącym nas przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, a zarazem przyczyniającym się do odnowy zniszczonych komórek.
- Kiwi jest polecane osobom apatycznym i zmęczonym, które nie potrafią uporać się z wszechogarniającą je sennością. Z uwagi na kwas foliowy jest owocem szczególnie wskazanym w przypadku odczucia wyczerpania umysłowego.
- Dzielnie broni nas przed zapadnięciem na depresję oraz wspomaga nas w zmaganiach z tą chorobą. Możliwe jest to dzięki zawartości inozytolu, czyli alkoholowi cukrowemu, który przeciwdziała depresji, podobnie jak występująca w kiwi serotonina.
- Jak już wspomnieliśmy we wstępie, kiwi zazwyczaj utożsamiamy z witaminą C oraz jej wpływem na organizm. Nie każdy wie, że zawiera jej więcej od pomarańczy, a także, iż jedna sztuka tego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, który potrafi zachować, nawet mimo długotrwałego okresu przechowywania.
- Jest cenionym owocem przez diabetyków z racji tego, iż przeciwdziała nagłym wahaniom cukru we krwi.
- Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Pomocne dla dobrego stanu naszych oczu są występujące w nim przeciwutleniacze, luteina, karoten i witamina E.
- Kiwi zawiera porównywalną dawkę potasu z zawartą w bananach, dlatego stabilizuje ciśnienie krwi oraz rytm serca. Dzięki kompozycji witamin C i E przeciwdziała rozwojowi miażdżycy. Ponadto zapobiega zastojowi krwi, wpływa pozytywnie na jej krążenie i wspomaga czynności serca, gdyż zawiera glikozydy nasercowe.
- Pozwala unormować poziom cholesterolu, dzięki zawartości błonnika, którego zawiera nieco ponad 2 g w owocu. Dodatkową korzyścią z jego obecności w owocu jest działanie oczyszczające dla organizmu. Błonnik pomaga zwalczyć doskwierające nam zaparcia, biegunki oraz posiada dobroczynny wpływ na kondycję flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
Co o tym sądzisz?