Puste kalorie – określenie, które oznacza pokarm nie zawierający żadnych wartości odżywczych. Zwykło mówić się w ten sposób o alkoholu, który bez wątpienia wpasowuje się w tę definicję, jednak lista o wiele dłuższa. Chrupki, cukier, słodycze i inna wysoko przetworzona żywność to również puste kalorie. Ich przeciwieństwem, po które warto sięgnąć, jest superfood – produkty wysoko odżywcze o zminimalizowanej liczbie składników antyżywieniowych.
Pokarm superfood oznacza jedzenie, które wpływa prozdrowotnie na nasz organizm. Poszczególne produkty oznaczane tym mianem odznaczają się wysoką aktywnością biologiczną, szczególnie dużą zawartością, w zależności od rodzaju, antyoksydantów, zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów lub witamin. Idealnie by było, gdyby pełniły szczególne miejsce w jadłospisie każdego dnia. Nie są to produkty trudno dostępne, a na polskim rynku znaleźć można wiele z nich.
Co to jest superfood?
Jakie produkty sa superfood?
Jakie są przykłady produktów superfood?
- Mięso pochodzące od zwierząt karmionych trawą, hodowanych naturalnie bez sztucznych dodatków i antybiotyków. Mięso ciężko zastąpić, wykazuje ono wiele prozdrowotnych właściwości. Zdrowe tłuszcze, białko, łatwo przyswajalne żelazo, witaminy z grupy B, cynk.
- Kokos i produkty, które z niego powstają: mleka i wody kokosowe, olej kokosowy. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, łagodząco działa na układ pokarmowy, stosuje się go w kosmetyce, ze względu właściwości regenerujące i łagodzące na skórę. Olej kokosowy jest stosowany jako lekarstwo na wrzody żołądka, astmę, zapalenie oskrzeli, poparzenia, przeziębienia, zaparcia.
- Jagody Goji bogate w wapń, potas, żelazo, cynk, selen oraz witaminy, wpływają na spowolnienie procesów starzenia, wzrost energii, piękną cerę, poprawę odporności organizmu, a także działanie przeciwnowotworowe.
- Komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, również traktowane jako superfood, zawierają są doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także potasu, magnezu, cynku i selenu i witaminy E.
- Awokado, które pozytywnie wpływa na regulację gospodarki lipidowej w tym obniżenie cholesterolu, normuje ciśnienie krwi, a także jest doskonałym źródłem selenu dla osób chorujących na tarczycę. Ponadto zawiera likopen, potas, witaminy C, E i A oraz luteinę.
- Ryby i owoce morza które nie uległy zanieczyszczeniom metalami ciężkimi, są doskonałym źródłem białka, a także kwasów omega 3, działających przeciwzapalnie na organizm. Ponadto regulują ciśnienie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zwiększają wydzielanie serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie szczęścia.
Lista produktów supefood jest o wiele dłuższa i obejmuje kilkadziesiąt pozycji wyróżniających się swoimi cennymi właściwościami. Należy jednak pamiętać, że głównym założeniem jedzenia mianowanego superfood jest niski stopień przetworzenia, wpływający na dużą zawartość składników odżywczych. Dieta powinna być bogata w produkty naturalne i wysokiej jakości oraz zawierać nadzwyczajne składniki żywności superfood w trosce o długowieczność i dobry stan zdrowia.
Co o tym sądzisz?