Antyrakowa żurawina przy regularnym jej spożyciu pozwoli ograniczyć rozwój komórek nowotworowych, nawet o 120 proc. Naukowcy największe szanse wiążą z zapobieganiem nowotworom okrężnicy, płuc, a także białaczki. Owoce żurawiny zawdzięczają tę właściwości bogactwie bioflawonoidów.
Jakie witaminy zawiera żurawina?
Jakie właściwości ma żurawina?
Zwykle po żurawinę sięgamy dla złagodzenia dolegliwości związanych z układem moczowym. Szkoda, że tak rzadko korzystamy z jej dobrodziejstwa przy okazji innych schorzeń, w tym reumatyzmu.
Co zawiera żurawina?
Karoten, witaminy B1, B2, B6 oraz C i E, są składowymi żurawiny. Nadto dostarcza ona cennego błonnika oraz pierwiastków: żelaza, magnezu, potasu, sodu, jodu, wapnia, fosforu i wspomnianych już wcześniej bioflawonoidów, a ściśle mówiąc - poliantocyjanidów.
W walce z drobnoustrojami
Sok żurawinowy ma właściwości grzybobójcze, potwierdzone już w 1968 roku. Jednakże na działa on na Candida albicans. Skutecznie rozprawia się z patogennymi bakteriami w żywności, co pozwala brać pod uwagę, iż żurawina może być naturalnym konserwantem żywności.
Flawonoidy dla serca
Przeciwutleniacze obecne w żurawinie, nie tylko pozwalają ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory, ale też wykorzystywane są w profilaktyce schorzeń serca i układu krążenia. Zapobiegają zakrzepom, usprawniają krążenie krwi, poprzez wzmocnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu pozwalają uniknąć choroby wieńcowej. Szansa, że dojdzie do zapchania naczyń krwionośnych lub zapadniemy na arteriosklerozę znacznie spada. W opinii naukowców, codzienna porcja soku żurawinowego ogranicza prawdopodobieństwo chorób serca, aż o 40 proc., gdyż przyczynia się do zwiększenia dobrego cholesterolu we krwi o 10 proc.
Dla narządów wewnętrznych
Włączona do diety żurawina zabezpiecza przed wrzodami żołądka, ponieważ zwalcza Helicobacter pylori. Ponadto pozwala zachować sprawność umysłu, bowiem w znacznym stopniu zmniejsza naszą podatność na chorobę Alzheimera oraz Parkinsona. Dzięki właściwościom żurawiny szare komórki wolniej się starzeją, co pozwala na dłużej zachować sprawność poznawczą i motoryczną.
Dla zdrowia dróg moczowych
Proantosyjanidy i fruktoza ograniczają bakterie chorobotwórcze szkodliwe dla nabłonka dróg moczowych, co umiemożliwia przywieranie tych drobnoustrojów do ścianek układu moczowego, a także ułatwia ich usuwanie z organizmu. Żurawina zapobiega nawrotom zapalenia pęcherza moczowego. Jest skuteczna na bakterie lekoodporne. Jeśli lekarz przepisał jednak jakiś preparat to nie powinniśmy z niego rezygnować. Sok może być stosowany także u osób znajdujących się pod opieką paliatywną.
Co o tym sądzisz?