Co jeść by zachować zdrowe serce, jak najdłużej? Wprawdzie wiele osób świadomie rezygnuje ze spożycia używek, takich jak słodycze, alkohol czy papierosy, jednak czasem to za mało.
Włącz do diety produkty, które nie tylko nie będą sercu szkodzić, ale i wspomogą jego pracę!
Dobra gorzka czekolada
Flawonole zawarte w kakao przeciwdziałają zawężaniu się światła przewodu tętnic, co znacznie obniża ryzyko zawału serca. Gorzką czekoladę warto jeść tym bardziej, że korzystnie wpływa na ciśnienie krwi u osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym.
Płatki owsiane
Błonnik dostarczany wraz z płatkami owsianymi pozwala skutecznie zwalczać zły cholesterol, gdyż posiada w sobie beta-glukan. Doskonale wpływają na zachowanie zdrowej sylwetki lub ewentualne schudnięcie, do którego przyczyniają się poprzez wielogodzinne uczucie sytości po ich spożyciu, usprawnianie metabolizmu, oczyszczanie z toksyn organizmu i dostarczenie sporej dawki energii. Jak wiadomo otyłość często przyczynia się do ataku serca. Szczególnie wskazane są górskie płatki owsiane, gdyż są mało przetworzone. Warto jeść je codziennie na śniadanie, ponieważ poza zbawiennym wpływem na serce i układ krwionośny, zmniejszają prawdopodobieństwo raka, zwłaszcza nowotworu piersi i jelit.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Jakie właściwości mają pomidory?
Winogrona
Owoce winogron posiadają bogactwo przeciwutleniaczy, a także substancji, które wpływają na organizm przeciwzapalnie. Normują ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Wspomagają przepływ krwi do wszystkich komórek.
Figi - źródło potasu
Potas jest szczególnie wskazany dla osób spożywających duże ilości sodu każdego dnia. Jedzenie fig pozwala obniżyć związane z tym ciśnienie krwi, a także przeciwdziała schorzeniom serca.
Pomidory
Barwnik pomidorów likopen zabezpiecza przed miażdżycą oraz zawałem mięśnia sercowego. Ponadto obok fig stanowią wyśmienite źródło potasu. Zawierają witaminę K, która utrzymuje krzepliwość krwi na optymalnym poziomie.
Owoce z drobnymi pestkami
Najbardziej zalecane są czarne jagody, ponieważ przyczyniają się do obniżenia ciśnienia, a także do spadku złego cholesterolu u chorych na zespół insulinoodpornośni. Jagoda chwalona jest za swą zasobność w antyoksydanty, które zabezpieczają przed chorobami serca i arteriosklerozą.
Oliwa z oliwek
Oliwa oddziałuje na czynność genów odpowiedzialnych za rozwój miażdżycy naczyń, obecnych w komórkach odporności z krwi obwodowej, m.in. produkujących wolne rodniki w naczyniach. Prócz tego zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca, nowotwory, cukrzycę typu 2, a nawet wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Uważa się, iż oliwa z oliwek ogranicza możliwość wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca. Dla ustabilizowania ciśnienia warto spożywać niecałą łyżkę oliwy dziennie.
Co o tym sądzisz?