Owoc kminku dostarcza cennych olejków eterycznych (3-7%), białka oraz tłustego oleju, który wchodzi do grupy cennych olejów zasobnych w witaminę F. Pozyskiwany z kminku olej tłusty wykazuje działanie odżywcze, antyagregacyjne, zwalcza stan zapalny i alergie. Pielęgnuje i nawilża skórę, ogranicza ryzyko wczesnego starzenia, zabezpiecza przed infekcjami. Natomiast wodny oraz alkoholowy wyciąg produkowany z owoców kminku stymuluje produkcję śliny, soku żołądkowego, a także jelitowego i trzustkowego. Prawdopodobnie nieznacznie wpływa na wydzielanie żółci. Posiada silne działanie wiatropędne, rozkurczowe i mlekopędne. Pobudza produkcję zawartego w soku żołądkowym kwasu solnego. Ponadto zawarte w owocu kminku lotne składniki wchłaniane są do mleka kobiety oraz wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego u niemowlęcia, które jest żywione mlekiem mamy.
Powrót do listy