Zastosowanie lecznicze:
Wewnętrznie:
Kurkuma wchodzi w skład produktów złożonych, jest chętnie stosowana w zaburzeniach czynności wątroby oraz w wytwarzaniu żółci:
- chroni komórki wątrobowe, posiada właściwości hepatoprotekcyjnie,
- wspomaga kurację schorzeń wątroby oraz funkcjonowanie trzustki,
- leczy stany zapalne dróg żółciowych,
- usrawnia przepływ żółci w przewodach żółciowych,
- przywraca naturalną kurczliwość przewodów żółciowych,
- leczy atonię pęcherzyka żółciowego,
- łagodzi zaburzenia trawienia,
- usprawnia wytwarzanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych.
Kłącza wykorzystywane są jako przyprawa kuchenna, bądź mieszanka przypraw, tzw. curry. Ceniona jest przez wzgląd na intensywny aromat korzenny i nieco gorzki smak.
Przeciwwskazania:
Gdy masz nadwrażliwość na ostryż długi, niedrożność dróg żółciowych.
Możliwe skutki uboczne:
W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy o nich poinformować lekarza.
Ostrzeżenia:
- Przed zastosowaniem w okresie ciąży i laktacji, zasięgnąć opinii lekarza.
Powrót do listy