Kwas salicylowy jest składnikiem chętnie wykorzystywanym w kosmetykach, ponieważ nadaje skórze naturalny kolor i gładkość. Dzięki swoim właściwościom złuszczającym pozwala pozbyć się martwego naskórka oraz odetkać zatkane pory, co więcej - zwalcza trądzik, stan zapalny i zmarszczki. Niweluje zaskórniki, wspomaga gojenie podrażnień lub wyprysków. Stymuluje wytwarzanie kolagenu, co sprawia, że zmarszczki zostają spłycone. Z powodzeniem może być stosowany przez osoby zmagająze się z rumieniem różowatym. Poprzez pochłanianie tłuszczu z powierzchni skóry, pomoże osobom zmagającym się z cerą tłustą. Kwas salicylowy przenika do głębi porów, uwalnia je z nagromadzonego sebum, pozostawia skórę oczyszczoną. Natomiast kwas mlekowy pozyskiwany z kwaśnego mleka, wliczany jest do grupy kwasów alfa-hydroksylowych. W sposób delikatny oddziauje na skórze, gdyż doprowadza do rozluźnienia lipidów, które stanowią spojenie obumarłych komórek, co sprzyja ich złuszczaniu i odnowie przyjemnej w dotyku cery. Przenika do nowo wytworzonych komórek, pobudza procesy kolagenu, co w konsekwencji przynosi elastyczną i zdrowo wyglądającą skórę. Minimalizuje zmarszczki i pory, przywraca ładny koloryt cery. Połączenie tych składników wykorzystywane jest w peelingach, tonikach, ale również w preparatach do leczenia brodawek podeszwowych i zwykłych.
Powrót do listy