Kwas fusydynowy sklasyfikowany jako organiczny związek chemiczny, a zarazem naturalny antybiotyk bakteriostatyczny wykazujący budowę steroidową. Działanie kwasu fusydynowego oparte jest na ograniczaniu syntezy białka bakterii, jednakże podczas stosowania tego składnika zwalczana bakteria stosunkowo wcześnie się na niego uodparnia, w związku z czym wskazane jest równoczesne przyjmowanie innych antybiotyków o synergicznym działaniu, np. wankomycyna, ryfampicyna, cefalosporyna lub penicyliny izoksazolinowe. Przeważnie z udziałem kwasu fusydynowego zwalcza się bakterie Staphylococcus aureus, Neisseria gonorrhoeae, Bordetella pertussis, Neisseria meningitidis, Corynebacterium diphteriae i Clostridium difficile. Substancję cechuje duża wchłanialność oraz łatwość przenikania do organów wewnętrznych lub tkanek, kości, płynu stawowego. Przenika również do łożyska i pokarmu matki.
Przeciwwskazania
Niewydolność wątroby. Ciąża. Nie przyjmować równocześnie z fluorochinolonami, ani cefalosporynami.
Działania niepożądane
Efektami ubocznymi mogą być: wysypka, hipokaliemia, żółtaczka, rabdomioliza (u osób stosujących równocześnie atorwastatyne, czy simawastatyne), a także nieprawidłowości w pracy przewodu pokarmowego - w tym biegunka, nudności, wymioty.
Powrót do listy