Olejek z czarnuszki – Właściwości i zastosowania
Najprostszą formą wykorzystania właściwości czarnuszki jest wytwarzany z niej olejek, najlepiej w czystej i nieprzetworzonej formie. Zapewnia on wiele korzyści dla zdrowia, nie mniej jednak zawęzimy je tutaj do pięciu najważniejszych.
1. Naturalny środek o właściwościach przeciwzapalnych
Olejek z czarnuszki posiada silne właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Wszystko to dzięki zawartym w nasionach kwasom tłuszczowym oraz aktywnemu związkowi – tymochinonowi, który jest jednym z głównych związków czynnych występujących w tej wyjątkowej roślinie. Różne badania pokazały, że olej z czarnuszki zapewniać może pozytywne wyniki u pacjentów z różnymi stanami zapalnymi, jak na przykład zapalenie stawów. Dzieje się tak ze względu na działanie hamujące mediatory oraz komórki zapalne. Dawka wynosząca 500 mg oleju z czarnuszki, która była w czasie badania podawana pacjentom dwa razy na dobę przez miesiąc, wykazała ewidentny wpływ na znaczną poprawę tego stanu chorobowego. Badanie to pokazało, że tego rodzaju dawkowanie poprawia objawy, a także zmniejsza częstotliwość występowania obrzękniętych stawów i porannej sztywności.
2. Zapewnienie właściwości antyalergicznych
Dla osób ciepiących na alergie wiosenne początek ciepłych dni bardziej kojarzy się z łzawieniem, trudnościami z oddychaniem, dokuczliwym katarem, aniżeli z pięknie kwitnącymi roślinami. Nasiona czarnuszki zyskały popularność dzięki swoim licznym właściwościom, również w zakresie zapobiegania tym niedogodnościom. Jedną z korzyści czarnuszki jest pomoc w zwalczaniu alergii, w tym nieżytu nosa, astmy oskrzelowej czy też wyprysków atopowych. Kiedy tego rodzaju choroba zaczyna się rozwijać, organizm zaczyna produkować histaminę. Przez to układ odpornościowy organizmu staje się bardziej pobudzony i pojawiają się wszystkie uciążliwe objawy. Badania wykazały, że olejek z czarnuszki może pomóc chronić pacjentów z alergią poprzez blokowanie uwalniania histaminy, a także poprzez zmniejszenie reakcji alergicznej. Wyniki badań wskazały również, że pacjenci z alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa po trzydziestodniowej kuracji, podczas której przyjmowali 0,5 ml oleju z czarnuszki dziennie, zauważali znacząca poprawę. Konkretnie u tych osób zmniejszyło się zatkanie nosa, swędzenie, a także katar oraz ataki kichania.
3. Wspaniałość właściwości antybakteryjne
Właściwości antybakteryjne czarnuszki mogą pomóc w walce z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi. Co więcej, te właściwości mają również związek ze znaczącą aktywnością przeciwgrzybiczą oraz przeciwpasożytniczą. Właściwości ochronne w tym zakresie zostały przypisane tymochinonowi, który występuje zarówno w nasionach, jak i w oleju. Poza tym, istnieją również dowody na to, że stosowanie oleju z czarnuszki na zakażenie, które jest wywołane przez helicobacter pylori(bakterie odpowiedzialne za większość wrzodów żołądka i dwunastnicy) daje podobne efekty do standardowej opcji potrójnej terapii medycznej.
4. Korzyści dla zdrowia skóry
Olejek z czarnuszki wypełniony jest niezbędnymi dla utrzymania zdrowia skóry składnikami odżywczymi. Do tych składników zalicza się witamina A, witamina B, witamina C, a także wapń, potas, magnez oraz cynk, jak i inne śladowe pierwiastki oraz tłuszcze omega. Wszystko to pomaga w przywróceniu skórze naturalnego zdrowia i witalności. Co więcej, składniki te są potrzebne do wykonania wszelkich niezbędnych procesów regeneracyjnych. Dzięki kwasom tłuszczowym, zawartym w nasionach czarnuszki, a także właściwościom przeciwzapalnym, niezbędnym składnikom odżywczym, jak i działaniom przeciwzapalnym, wytwarzany z nich olej może skutecznie zmniejszać stan zapalny przy chorobach skóry. Chodzi między innymi o takie choroby jak łuszczyca, wypryski oraz trądzik. Jeśli stany skórne wywołane są przez alergie, olejek z czarnuszki stosuje się jako naturalny środek antyhistaminowy, który idealnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry. Olej z czarnuszki może być przyjmowany doustnie lub nakładany i wmasowywany w konkretne obszary na skórze. Obie te formy pomagają w nawilżeniu i dostarczeniu składników odżywczych, a także w zwalczaniu stanów zapalnych skóry. Właściwości odżywcze zawarte w oleju z czarnuszki mogą także pomóc w naprawie i regeneracji uszkodzeń skóry.
5. Naturalne wsparcie kardiologiczne
Badania wykazały, że olej z czarnuszki może pomóc pacjentom z łagodnym nadciśnieniem oraz z wysokim poziomem cholesterolu. Najprawdopodobniej może mieć on korzystny wpływ na stężenie lipidów we krwi, tym samym pomaga w redukcji lipoprotein o niskiej gęstości, a przez to zwiększa korzystną lipoproteinę o dużej gęstości. Uważa się, że mechanizm odpowiedzialny za korzyści dla układu sercowo-naczyniowego jest częściowo spowodowany właściwościami przeciwutleniającymi tego wyjątkowego produktu naturalnego. Jednym słowem olejek z czarnuszki wykazuje wspaniałe właściwości przeciwutleniające, które korzystnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Źródło: https://www.olej.edu.pl/olejek-z-czarnuszki/
Wskazówki względem dawkowania
Olej z czarnuszki bardzo łatwo dodać do codziennej diety. Można korzystać z niego w formie płynnej lub w postaci kapsułek. Wystarczy codziennie brać 1-2 kapsułki, które połyka się wraz z posiłkiem. Natomiast płynna wersja oleju najczęściej powinna być przyjmowana w dawce 5-15 ml dziennie. Dzięki takim dawkom można wzmocnić organizm i zapobiec wielu dolegliwościom zdrowotnym. W przypadku poważniejszych dolegliwości przed rozpoczęciem suplementacji oleju należy zawsze skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Co o tym sądzisz?