Niemal każdy lubi lody. Ale mimo wszystko trzeba z nimi uważać, ponieważ ich spożywanie może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Są tuczące, mogą powodować anginę, przeziębienie, czy zapalenie gardła. Ale największe zagrożenie stanowi zarażenie salmonellą.
Salmonella jest bakterią, która występuje w surowym mięsie, surowych jajach, i mleku. Jest przenoszona przez produkty pochodzące od zarażonych zwierząt i produkty zanieczyszczone odchodami takich zwierząt. Do zarażenia może dojść od chorych zwierząt lub nosicieli – ludzi oraz zwierzęta. Korzystne dla niej jest ciepło, wilgoć i obecność białka. W sprzyjających warunkach, pałeczki salmonelli mogą przetrwać kilka miesięcy.
Kiedyś do zakażenia salmonellą wskutek spożywania lodów dochodziło często, ponieważ zawierały one jajka. W obecnych czasach już tak nie jest, ale istnieją inne czynniki zwiększające ryzyko zakażenia. Bakterie mogą być przenoszone poprzez odchody zwierząt i sprzyja temu sposób hodowli dzisiejszych zwierząt. Dlatego też należy zachować ostrożność w spożywaniu lodów.
Objawy zatrucia lodami
Skutkiem zarażenia salmonella są wszystkim zatrucia pokarmowe, a ich objawem jest:
- ból brzucha
- wymioty
- gorączka
- biegunka
Specyficzne dla zakażenia salmonellą jest to, że objawy już na początku są bardzo silne. Pojawiają się już po ok. 20 godz. od zarażenia i prowadzą do osłabienia i wycieńczenia.
Leczenie
Jeżeli zakażenia nie jest ciężkie, prawdopodobnie wystarczy dieta i leczenie objawowe. Powinno się spożywać posiłki lekkostrawne i niepodrażniające żołądka. Nie jest wskazane spożywanie surowych produktów, takich jak owoce i unikać kawy, herbaty i soków. Pomocne okazuje się leczenie węglem (na początek 12 tabletek rozpuszczonych w pół szklanki wody, potem co 4 godziny połowę dawki, aż do ustąpienia objawów), lub smectą, acidolakiem, czy lakcidem. Wskazane jest odpowiednie nawadnianie organizmu, ponieważ w trakcie biegunki łatwo o odwodnienie.
W przypadku gdy objawy nie ustępują po 2-3 dniach, należy zgłosić się do lekarza. Długotrwałe zakażenie skutkować może wyniszczeniem organizmu. W dodatku salmonella jest silnie zakaźna – jej pałeczki mogą występować w kale nawet do kilku tygodni po ustąpieniu objawów. W skrajnych przypadkach konieczne jest leczenie w szpitalu.
Profilaktyka
W tym przypadku zalecenia są stosunkowo proste. Wskazane jest unikanie spożywania lodów z niepewnych źródeł i w miejscach, których higiena może budzić wątpliwości. Kategorycznie zabrania się spożywania lodów, które były rozmrożone, a potem ponownie zamrożone.
Jeżeli lody są trzymane w domu, również trzeba pamiętać o higienie. Istotne jest unikanie kontaktu z innymi surowymi produktami, nawet jeżeli są zamrożone – mowa ut przede wszystkim o mięsie, jajkach oraz mleku. Należy je w zamrażalce trzymać w osobnych przegródkach.
Jeżeli będziemy przestrzegać tych zasad, ryzyko zarażenia jest znikome.
Powrót do listy