38 595 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
35 516 produktów w 205 kategoriach

Zatrucie herbatą

Każdy lubi pić herbatę, ale nie wszyscy wiedzą, że poza samymi prozdrowotnymi korzyściami jest ona w stanie także zaszkodzić organizmowi. W związku z tym wskazane jest, by spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Powszechnie dostępnych jest wiele jej rodzajów – od czarnej, po zieloną, czerwoną, żółtą, biała, czy też owocowe. Każda z nich posiada swoje indywidualne właściwości, które dają wiele pozytywnych korzyści organizmowi, jednak w nadmiarze mogą spowodować nawet zatrucie.

Niekiedy liście herbaty wykorzystuje się jako składnik leków lub kosmetyków. W związku, z tym że herbata działa korzystnie na organizm człowieka, naukowcy postanowili przeprowadzić badania mające na celu ocenę czy jej prozdrowotne właściwości są prawdziwe. Jak się okazało, codzienne spożywanie, chociaż połowy filiżanki zielonej herbaty może przyczynić się do zmniejszenia nadciśnienia tętniczego o nawet 50%! Końcowe wnioski owych badań są jasne – osoby pijące herbatę są mniej narażone na dolegliwości związane z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym. Jednak tutaj warto podkreślić, by uzyskać takie korzyści, należy pić zieloną herbatę przez co najmniej rok. Dlatego też nasuwa się więc pytanie – czy herbata może mieć szkodliwy wpływ na nasz organizm? Owszem, tak.

Szkodliwe składniki występujące w herbacie:

TEINA
Teina działa psychostymulująco i w związku z tym szybko usuwa oznaki zmęczenia fizycznego i psychicznego. Działa na zasadzie kofeiny - występującej w kawie, ale mimo wszystko sposób jej uwalniania jest znacznie wolniejszy. Mimo iż nie jest tak bardzo szkodliwa, tak jak ma to miejsce w przypadku kofeiny, teina również ma swoje „ciemne” strony. Przede wszystkim nadmiaru tego składnika nie można wydalić i co za tym idzie, pozostaje on w naszym organizmie i w konsekwencji zachodzi w reakcję z kwasem moczowym, co skutkuje powstawaniem kamieni nerkowych. Niekiedy dochodzi także do odkładania się takich kryształków w stawach, co w szczególności powoduje bolesne obrzęki rąk i nóg. Kolejnym negatywnym czynnikiem nadmiaru teiny, jest fakt, że jej nadmiar może przyczynić się do powstania anemii. Dlaczego? Teina hamuje wchłanianie, jakże cennego pierwiastka, jakim jest dla organizmu człowieka żelazo, a jego niedobór prowadzi do niedokrwistości. Teina pita w nadmiarze wywołuje również irytację, zdenerwowanie, rozgoryczenie oraz niepokój.

TANINA
Wpływa osłabiająco na teinę. Dodatkowo działa uspokajająco oraz wzmacnia smak herbaty. Mimo wszystko jej nadmiar powoduje problemy z układem pokarmowym, gdyż wpływa na jego nieprawidłowe funkcjonowanie.

FLAWONOIDY (POLIFENOLE)
Flawonoidy to naturalne, aktywne biologicznie substancje, wchodzące w skład wielu ziół i roślin. Wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli pomagają chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ich nadmiar – tak jak ma to miejsce w przypadku teiny, przyczynia się do blokowania wchłaniania żelaza, czego skutkiem jest osłabienie nie tylko stanu fizycznego organizmu ludzkiego, ale także na stan koncentracji, pogorszenie pamięci oraz ogólnego samopoczucia.

TEANINA
To aminokwas, obniżający ciśnienie oraz wpływający stymulująco na procesy mózgowe. Podnosi ona poziom serotoniny, a skutkiem nadmiaru tego związku są komplikacje w funkcjonowaniu naszego organizmu. Zbyt duże ilości teaniny powodować mogą zatem znaczne pogorszenie nastroju, jak również przyczyniać się do częstszych zachowań agresywnych.


choroby układu pokarmowego Zatrucie herbatą objawy Zatrucie herbatą skutki
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 38 595 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 35 516 produktów w 205 kategoriach