Samodzielnie bardzo trudno rozpoznać stany zapalne jelit. Istnieją jednak spore szanse na ustalenie pory oraz rodzaju pokarmów, jakie mają wpływ na ich występowanie. Gdy mamy do czynienia z ostrymi bólami, charakterystycznymi dla zakażenia, to próbką z niespożytej części pokarmu lub płynu (np. mleka) powinna być poddana badaniu w stacji sanitarno-epidemiologicznej (a reszta odpowiednio zabezpieczona i następnie zniszczona zgodnie z wymogami sanitarno-epidemiologicznymi), w celu zapobiegnięcia rozprzestrzeniania się zakażenia.
Istnieją następujące rodzaje zakażenia:
- Ze względu na lokalizację - zapalenie jelita cienkiego i grubego ,
- w związku z przyczynami i mechanizmami wyzwalania: zakaźne (bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze, grzybicze); toksyczne (enterotoksyny bakteryjne, substancje toksyczne w mocznicy, zatrucia chemiczne rtęcią, kadmem, złotem, lizolem, arsenem, cynkiem, przedawkowanie leków czyszczących itd.) oraz wrzodziejące ,
- punktu widzenia czasu rozwoju, przebiegu i intensywności objawów klinicznych: ostre i przewlekłe ,
- brak jednoznacznej przyczyny (choroba Crohna , wrzodziejąco-krwotoczne zapalenie jelita grubego ).
Nieswoiste zapalenia jelit
Do najczęstszych typów zapaleń jelit, pojawiających się wskutek błędów dietetycznych, nadmiernego obciążenia przewodu pokarmowego spożywaniem różnych pokarmów i płynów, nieświeżych potraw lub źle tolerowanych pokarmów, zwłaszcza u osób z niedostatecznym wydzielaniem soków trawiennych, zalicza się nieswoiste zapalenia jelit.
Podstawy psychiczne, do których zalicza się np. silne zdenerwowanie i lęk przed poważnym egzaminem lub sytuacją życiową, mogą powodować ich występowanie. Czasami nieswoiste zapalenia jelit mogą obejmować zarówno jelito cienkiego, jak i grube, lub też cały dolny odcinek przewodu pokarmowego.
Profilaktyka zapalenia jelit
Poprawna profilaktyka to przede wszystkim przestrzeganie podstawowych zasad higieny życia codziennego. Przede wszystkim tych, które obejmują przetrzymywanie i przygotowywanie wszelkich produktów spożywczych oraz higieny osobistej rąk (mycie przed posiłkami).
Powrót do listy