39 092 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
36 091 produktów w 205 kategoriach

Zakwaszenie organizmu

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej czasami są odpowiedzialne za tak zwane zakwaszenie organizmu. Do symptomów tej dolegliwości zalicza się przede wszystkim osłabione włosy i paznokcie, nadwagę oraz powracające uczucie zmęczenia. Uważa się, że na ten rodzaj dolegliwości cierpieć ponad80% mieszkańców Europy.

Na czym polega zakwaszenie organizmu?

Codzienna dieta bogata jest w produkty bogate w spore ilości soli. To właśnie takie składniki są odpowiedzialne za zakwaszenie organizmu. Spożywanie posiłków kwasowych zazwyczaj nie przyczynia się do powstawania uciążliwych dolegliwości, ponieważ organizm “broni się” przed zakwasowością poprzez pobieranie z tkanek substancji takich jak magnez, sód, wapń czy potas. Mimo wszystko dieta obfita w zakwaszające produkty demineralizuje tkanki.

Stopień kwasowości

Stopień kwasowości oraz zasadowość substancji można określić dzięki wskaźnikowi pH. Wartość poniżej 7 wskazuje na odczyn kwaśny, substancje o pH równym 7 mają odczyn obojętny, gdy jednak wartość wynosi powyżej 7, to ma odczyn zasadowy.

Objawy zakwaszenia organizmu

Głównym objawem zakwaszenia organizmu są przede wszystkim zaburzenia fizjologiczne. Do takich dolegliwości zalicza się nieustanne zmęczenie, senność oraz brak apetytu. Dodatkowo zakwasowość powiązana jest także z bólami głowy oraz z problemami z cerą. Przewlekła choroba powoduje niepożądane skutki.

Powikłania

Skutkiem nieleczonej zakwasowości mogą być liczne powikłania. W tym przypadku występuje między innymi ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz wzmożona łamliwość kości. Podatne na negatywne działanie kwasów są także nerki, zmuszane do regularnego usuwania kwaśnych substancji. Skutkiem tego osoby cierpiące na zakwasowość, często mają kamicę nerkową. Ostatnie badania wykazują, że schorzenie może być współodpowiedzialne za choroby układu krążenia.

Leczenie zakwaszenia organizmu

Zakwaszony organizm potrzebuje przede wszystkim- odpowiedniej diety. Zmiana nawyków żywieniowych
może poprawić stan naszego zdrowia i wyleczyć przykre dolegliwości. Spożywane produkty powinny być przede wszystkim zasadotwórcze. Innymi słowy, najcenniejsze w naszym jadłospisie okazują się warzywa oraz owoce. Warto również wiedzieć, które produkty powinny być w diecie optymalnie regulowane.

Produkty kwasotwórcze

Produkty, na które składa się nasza dieta, pogrupować można na wysoko, średnio oraz słabo kwasotwórcze. Do pierwszej grupy zalicza się przede wszystkim mięso, wędliny, sery żółte, kakao, sól, kawę czy sztuczne słodziki. Produkty średnio kwasotwórcze to głównie makarony pełnoziarniste, ryby, płatki zbożowe czy jajka. W tej kategorii uwzględnia się także piwo czy orzeszki ziemne. Żywność o niedużej kwasowości to przede wszystkim makarony sojowe, twarogi, kasza gryczana, otręby i produkty pełnoziarniste.

Zakwaszenie organizmu przeważnie nie daje powodu do niepokoju, ponieważ organizm jest w stanie sam wyeliminować nadmiar kwasowych substancji. Mimo wszystko regularne spożywanie posiłków o niewłaściwym pH prowadzi do niebezpiecznych powikłań. Jeśli objawy zakwaszenia zaczną nam regularnie dokuczać, powinniśmy przede wszystkim udać się do lekarza oraz zmienić naszą codzienną dietę.


choroby cywilizacyjne przyczyny zakwaszenia organizmu leczenie zakwaszenia organizmu
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 39 092 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 36 091 produktów w 205 kategoriach