Do wzdęć brzuch dochodzi, gdy gromadzące się w jelitach płyny i gazy nie chcą się dalej przesuwać przez układ pokarmowy. Skutkiem tego jest nieprzyjemne uczucie pełności i rozpierania jamy brzusznej przy jednoczesnym poszerzeniu się tali.
W sytuacji, gdy trawinie układu pokarmowego przebiega zbyt powoli, pokarm zaczyna zalegać i fermentować przyczyniając się do wytwarzania w jelicie rozdymających gazów. Za taki stan odpowiedzialne mogą być:
- połykanie zbyt dużej ilości powietrza spowodowane za szybkim spożywaniem pokarmu, piciem czy rozmawianiem w trakcie posiłków;
- zaburzenia psychiczne, które objawiają się np. silnym stresem;
- zwiększone wydzielanie śliny;
- pokarmy takie jak kapusta czy fasola oraz napoje gazowane;
- niedostateczna ilość laktazy w jelitach, która trawi znajdującą się w mleku i nabiale laktozę;
- wykonany wcześniej zabieg operacyjny w obrębie jamy brzusznej,
- upośledzenie procesów trawiennych w przebiegu chorób wątroby, trzustki, dróg żółciowych, jelita grubego, wzdęcia brzucha są charakterystyczny dla każdej postaci niedrożności układu pokarmowego;
- choroby ośrodkowego układu nerwowego, rozlane zapalenie otrzewnej.
Wzdęciom brzucha często towarzyszą także skurcze jelit, kolki i wiatry o nieprzyjemnym zapachu. W przypadku wystąpienia trudności w oddawaniu gazów i kału dokuczliwe bóle w jamie brzusznej i ewentualnie wymioty należy odwiedzić lekarza.
Przed wizytą u lekarza należy:
- zredukować w diecie pokarmy stałe i podawać jedynie płynne,
- wykonać dokładną lewatywę z następowym pozostawieniem w odbycie końcówki dla ułatwienia odchodzenia gazów,
- wykonać delikatny masaż brzucha.
W celu uniknięcia wzdęć brzucha w przyszłości powinno się zrezygnować ze spożywania takich pokarmów jak kalafior, cebula, soczewica, morele czy kapusta. Posiłki powinno spożywać się powoli, bez rozmawiania i popijania w trakcie. Jeżeli nie potrafimy jednak zrezygnować z naszych ulubionych potraw, dobrą metodą jest połknięcie niewielkiej ilości kminku przez ich spożyciem.
Powrót do listy