Szkorbut to choroba, której przyczyną jest niewłaściwa dieta. Głównie chodzi tu o braku witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Choroba ta ma wpływ na wiele organów jednocześnie. W związku z tym szkorbut uznawany jest za chorobę wielonarządową.
Choroba ta jest znana na świecie już od dawna. Świadczy o tym fakt, że została ona opisana już przez Hipokratesa.
Wcześniej przeważnie doświadczali jej żeglarze lub inni ludzie przebywający dłużej na pokładach statków.
Wynikało to z ich specyficznego odżywiania.
W związku z tym, że warzywa i owoce szybko się psują, musieli oni odżywiać się głównie mięsem i ziarnami. Za sprawą braku odpowiednich witamin przez dłuższy czas w końcu się poddawały stanom chorobowym.
Przyczyny szkorbutu
Przez długie ludzie nie byli w stanie ustalić przyczyn tej choroby. Dopiero w 1932 roku dokonano izolacji witaminy C i to wskazało na bezpośredni dowód, że szkorbut powstaje w wyniku niedoborów żywieniowych.
Za niedobór witaminy C organizmie odpowiedzialny może być: brak wiedzy, anoreksja, głód, restrykcyjna dieta lub trudności związane z doustnym przyjmowaniem pokarmów.
Kto jest najbardziej podatny?
W dzisiejszych czasach szkorbut należy do rzadkości. Jednak wśród osób, które ostatnio zachorowały na tę chorobę odkryto pewne analogie. Są to zazwyczaj osoby starsze, często spożywające alkohol, a także wykazujące skłonności do diet bardzo ubogich w owoce i warzywa. Niemowlęta i dzieci także mogą być zagrożone szkorbutem, jeżeli karmione są specjalnymi dietami z powodów społecznych lub ekonomicznych.
Leczenie szkorbutu
W przypadku wystąpienia szkorbutu należy skontaktować się z lekarzem. Przeprowadzi on odpowiedni wywiad, który stwierdzi czy faktycznie wystąpił szkorbut. W celu dokładniejszych badań pobiera się próbkę krwi lub przeprowadza testy diagnostyczne.
Leczenie oparte jest przede wszystkim na przywróceniu odpowiedniego poziomu witaminy C w organizmie. W tym celu najczęściej stosuje się suplementy witaminowe, które przywracają odpowiednią równowagę. Lekarz przepisuje odpowiednie dawki, których należy się trzymać.
Profilaktyka
W celu ochrony przed szkorbutem regularnie spożywać witaminę C. Poniżej zostały przedstawione produkty żywnościowe, które zawierają jej największe ilości:
- czarna porzeczka,
- cytryna,
- pomarańcza,
- papaja,
- kiwi,
- guawa,
- marchew,
- truskawka,
- pomidor,
- ziemniak,
- brokuł,
- papryka,
- szpinak,
- kapusta,
- ostryga,
- wątroba.
Powrót do listy