Ten rodzaj schorzenia określa się także jako gruczolak trzustki i stanowi on jeden z najgroźniejszych nowotworów. Mimo z korzystania z nowych metod diagnostycznych rak ten najczęściej jest rozpoznawany za późno, w stadium, kiedy nie ma już szans na powodzenie zabiegu operacyjnego.
Przeważnie ten rodzaj nowotworu występuje u mężczyzn około 55 roku życia. Ostatnimi laty liczba zachorowań wzrasta.
Przyczyny wystąpienia raka trzustki to około 10% przypadków podłoże genetyczne. Kolejne czynniki zwiększające ryzyko pojawienia się nowotworu to: dziedziczne zapalenie trzustki, cukrzyca, prowadzenie mało aktywnego trybu życia, palenie papierosów, dieta bogata w tłuszcze i długotrwałe wystawienie na działanie substancji chemicznych takich jak np. benzyna. Nie potwierdzono jaki wpływ wywiera otyłość i nadużywanie alkoholu.
Rozpoznania dokonać można w ośrodkach zajmujących się gastrologiąenterologią i polega ona m.in. na przeprowadzeniu ERCP. Stanowi on najlepszą metodę w diagnostyce raka trzustki, dzięki której można wykryć nowotwór u 80% pacjentów. Dodatkowo wykonuje się także: tomografię komputerową i echoendoskopię.
Objawy uzależnione są od miejsca ogniska nowotworowego. Uciskając i blokując odpływ żółci nowotwór rozrastający się w głowie trzustki lub w miejscu wspólnego ujścia przewodów żółciowego i trzustkowego może powodować narastającą żółtaczkę. Rozrastając się natomiast w ogonie trzustki, może uciskać sąsiadujące sploty nerwowe i powodować silne bóle w jamie brzusznej. Rozrastające się hormonalnie czynne komórki wysp trzustkowych, tzw. wyspiaki, powodują ostre, zmienne zaburzenia gospodarki węglowodanowej (warunkowane niespodziewanym, nagłym, nadmiernym wydzielaniem do krwi insuliny).
Powrót do listy