W każdym domu znaleźć można przedmioty, które wymagają ostrożności przy korzystaniu. Kuchenki elektryczne, węglowe czy gazowe są potencjalnym zagrożeniem w przypadku niezachowania ostrożności. Przyczyną bardzo dotkliwego oparzenia może być np. gorące żelazko, gorący garnek czy para uchodząca z gotującego się czajnika z wodą.
Skóra ulega uszkodzeniu przy 42°C. Przy tej temperaturze już po 6 godzinach dochodzi do martwicy naskórka, przy 55°C wystarczą 3 minuty działania, a przy 70°C zaledwie 1 sekunda. Nieodwracalne uszkodzenia białka tkankowego pojawiają się po przekroczeniu 55°C. Każda wyższa temperatura, działając na powierzchnię ciała, uszkadza skórę i tkanki głębsze, czyli powoduje martwicę.
Oparzenia można podzielić na cztery stopnie:
- w oparzeniach 1 stopnia pojawia się zaczerwienienie skóry, obrzęk i tkliwość; uszkodzeniu ulega wierzchnia warstwa skóry.
- w oparzeniu 2 stopnia tworzą się pęcherze, występuje częściowa martwica skóry, co wskazuje na to, że uszkodzeniu uległa jedna lub dwie warstwy tkanki.
- w oparzeniach 3 stopnia szara i zwęglona skóra świadczy o tym, że uszkodzona została tkanka podskórna. Następuje całkowita martwica skóry i tkanki podskórnej.
- oparzenia 4 stopnia to martica głębiej położonych narządów. Pojedyncze oparzenie może występować jako połączenie kilku z wymienionych rodzajów. Nawet najmniejsze oparzenie może powodować silny ból, dzieje się tak, ponieważ skóra jest tkanką wyjątkowo wrażliwą i tkanką silnie unerwioną.
Poza samymi zmianami miejscowymi skutkiem oparzenia są zaburzenia ogólnoustrojowe w postaci wstrząsu, a następnie tzw. choroba oparzeniowa, wywołana bólem, utratą osocza krwi i zatruciem organizmu przez wchłaniane produkty rozpadu białka tkankowego. Natężenie tych zmian jest wprost proporcjonalne do powierzchni oparzenia.
Powrót do listy