Witamina B1, mimo że nie tak popularna to odpowiada za znaczące funkcje w naszym organizmie. Jej masywne niedobory odkryto i uzupełniono dawno temu wśród ludzi Dalekiego Wschodu. Czy występują także obecnie?
Funkcje witaminy
Witamina B1 wspomaga proces wzrostu, towarzyszy procesowi spalania cukrów, jest wsparciem dla pracy układu sercowo-naczyniowego, uczestniczy we wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki niej rany szybciej się goją oraz uśmierza ból.
Jest w stanie bardzo szybko dotrzeć do komórek naszego ciała. W układzie nerwowym wspomaga cholinę, która jest odpowiedzialna za stan odprężenia psychicznego.
Objawy niedoboru
Skutkiem ekstremalnego jej niedoboru jest choroba beri-beri, czyli porażenie nerwów i zanik mięśni kończyn. Znacznie częściej pojawiają się jednak zakłócenia w procesie trawienia, takie jak utrata łaknienia, nudności, wymioty czy biegunka. Pojawić się mogą także zaburzenia układu nerwowego: nerwowość, drażliwość, oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, zakłócenia równowagi emocjonalnej, uczucie osłabienia, depresja.
Możliwe są również problemy z układem sercowo-naczyniowym: kołatanie serca, powiększenie rozmiarów serca, tachykardia, obrzęki kończyn.
Co jeść?
Odpowiednia i zróżnicowana dieta jest w stanie uchronić przed niedoborem tej witaminy. Zagrożenie pojawia się w przypadku osób żywiących się jednotorowo – jedynie białym chlebem, polerowanym ryżem itp.
Oto lista produktów z wysoką zawartością witaminy B1:
- drożdże,
- pestki słonecznika,
- kiełki pszenicy,
- groch i groszek,
- orzechy pistacjowe,
- fasola,
- szynka wieprzowa,
- ziemniaki,
- chleb razowy i graham,
- wątroba,
- kasza gryczana.
Przedawkowanie
Nie jest ono możliwe poprzez spożywanie produktów. Ryzyko występuje, gdy przyjmuje się syntetyczną witaminę B1 w zastrzyku. Objawy hiperwitaminozy to: - osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy, obrzęki, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca, reakcje alergiczne, poty, nudności, duszności.
Alkohol a tiamina
Niektóre substancje znacznie pogarszają wchłanianie witaminy B1 do organizmu. Jedną z nich jest alkohol, a szczególnie jego nadużywanie. Rozpoznaje się niedobór witaminy B1 spowodowany przyjmowaniem alkoholu w trzech chorobach: encefalopatia Wernickiego, psychoza Korsakowa, delirium tremens.
Inne substancje i choroby utrudniające wchłanianie tiaminy to m.in. nadczynność tarczycy, kofeina, soda do pieczenia, barbiturany, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne.
Lepiej nie zapomnieć
W przypadku zrównoważonej diety trudno o niedobór tej witaminy. Mimo wszystko warto dmuchać na zimne i co jakiś czas sprawdzić, czy w naszym jadłospisie znajduje się odpowiednia ilość produktów zawierających tiaminę. Zwłaszcza że ludzie z niedoborem częściej padają ofiarą komarów.
Powrót do listy