Wszystkie witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu. Ale to właśnie witaminie A zawdzięczamy dobre zdrowie, krzepę i urodę. To niezbędny element budulcowy wszystkich tkanek miękkich – włosów, skóry, paznokci czy błon śluzowych.
Witamina A zawiera w sobie związki chemiczne rozpuszczalne w tłuszczach. Jej głównym składnikiem jest Retinol. Nazwa tego związku stanowi termin zastępczy witaminy A.
Witamina A
Witamina ta jest niezbędna, ponieważ spełnia szereg istotnych funkcji. Dzięki niej cały organizm rozwija się i działa prawidłowo w wielu sferach. Witamina A:
- Reguluje wzrost i funkcjonowanie nabłonka – zapobiega jego wysychaniu i rogowaceniu.
- Utrzymuje prawidłowy stan błon śluzowych jamy ustnej, nosowej, gardła, płuc, przewodu pokarmowego i układu moczowego.
- Uodparnia organizm.
- Korzystnie działa na skórę (usuwa wolne rodniki), włosy i paznokcie.
- Redukuje ilość cholesterolu we krwi.
- Wchodzi w skład budulcowy kości i zębów.
- Jest odpowiedzialna za proces widzenia – powoduje prawidłowe odbieranie bodźców wzrokowych.
- Hamuje wydzielanie tyroksyny, zapobiegając powstawaniu chorobom tarczycy.
- Współpracuje z hormonem wzrostu, co jest istotne dla młodego organizmu.
- Bierze udział w powstawaniu komórek rozrodczych.
- Blokuje działalność benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego) –przekształca go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia.
Dziennie dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi ok. 1000 mikrogramów, czyli 1 mg (miligram) tej witaminy. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć tak bardzo potrzebnej mu witaminy. Konieczna jest odpowiednia dieta i spożywanie produktów, które zawierają właśnie tę witaminę, by utrzymać jej właściwy poziom. W razie niedoboru pojawiają się liczne problemy zdrowotne w obrębie całego organizmu. Pojawia się wówczas hipowitaminoza, inaczej mówiąc niedobór witaminy A.
Może pojawić się hipowitaminoza pierwotna, spowodowana brakiem witaminy A w spożywanych produktach lub hipowitaminoza wtórna. Jej przyczyną jest upośledzone wchłanianie witaminy z pokarmów, działanie niektórych leków lub zwiększone zapotrzebowanie w okresie ciąży, lub chorób. Długotrwały brak witaminy A (lub innych witamin) powoduje awitaminozę, która prowadzi do licznych schorzeń.
Czym grozi brak witaminy A?
Do skutków niedoboru witaminy A należą:
- „Kurza ślepota”, czyli zaburzenie widzenia w przypadku słabego oświetlenia (ślepota zmierzchowa). Witamina A wchodzi w skład rodopsyny, barwnika obecny w siatkówce oka.
- Problemy ze skórą i naskórkiem - kruche, łamliwe paznokcie, łuszczyca, rogowacenie
dłoni i stóp, wysypki, tzw. gęsia skórka, trądzik pospolity. - Kłopoty z włosami – stają się one suche, łamliwe. Może wystąpić łysienie plackowate.
- Wysychanie spojówek – zespół suchego oka (xerophtalmia), pieczenie pod powiekami.
- Nieprawidłowe funkcjonowanie barier skórnych i śluzowych – organizm jest podatny na infekcje.
- Rogowacenie przewodu pokarmowego objawiające się brakiem apetytu, skłonnościami do biegunek.
- Porowatość kości oraz zanik miazgi zębowej i zębiny.
- Zahamowanie wzrostu u dzieci.
- Zaburzenia płodności, nieregularne miesiączkowanie u kobiet.
- Dzwonienie w uszach u ludzi starszych.
Niedobór witaminy A skutkować może wieloma problemami ze zdrowiem. Nie wolno bagatelizować jej znaczenia dla organizmu. Nic ponadto nie zastąpi witaminy A i nie przejmie odpowiedzialności za spełnianie przynależnych jej funkcji. Natura obdarzyła nas produktami bogatymi w witaminę A, wystarczy po nie sięgnąć i jeść.
Można także skorzystać z pomocy suplementów diety, które są źródłem witaminy A. Przy codziennym spożywaniu odpowiedniej dawki witaminy nasz organizm odwdzięczy się piękną, młodo wyglądającą skórą, dobrym wzrokiem i wysokim poziomem odporności. Nie można zapominać o reszcie, równie istotnych funkcji, jakie w naszym organizmie spełnia witamina A.
Powrót do listy