35 612 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
27 928 produktów w 202 kategoriach

Niedobór cukru

Niedobór cukru nazywany jest też hipoglikemią lub niedocukrzeniem. W odróżnieniu od hiperglikemii, zwanej cukrzycą, problem ten nie został całkowicie poznany.

Hipoglikemia

Za sprawą tej choroby mózg nie otrzymuje wystarczającej ilości glukozy, aby móc funkcjonować, co może skutkować poważnymi komplikacjami.

Stan taki powstaje głównie podczas cukrzycy, wtedy gdy pacjent nie kontroluje odpowiednio swojej choroby. Ważne jest to, że choroba ta może rozwinąć się u każdego.

Główne przyczyny hipoglikemii oprócz cukrzycy to:

  • odchudzanie się i krótkotrwałe głodówki
  • intensywny wysiłek fizyczny (szybko zużywa glukozę i prowadzi do jej niedoboru)
  • biegunka i wymioty
  • nadmierna ilość alkoholu (blokuje wyrzut cukru z wątroby do krwiobiegu)
  • niektóre leki także mogą powodować spadek cukru

Sposoby radzenia sobie z niedoborem cukru

Aby podnieść poziom cukru, wbrew pozorom nie należy spożywać dużej ilości cukrów i węglowodanów. Te dwa produkty powinniśmy wyrzucić ze swojej diety, jeśli mamy problem ze zbyt niskim stężeniem cukru.

Wstępnie należy wykonać test tolerancji glukozy. Stosuje się go często przy diagnozowaniu cukrzycy, ale może też być stosowany do rozpoznania hipoglikemii.

Badanie polega na podaniu pacjentowi 75 ml roztworu glukozy. Próbki krwi pobiera się co trzydzieści minut przez dwie i pół do pięciu godzin. Badanie pokazuje jak nasz organizm przyswaja glukozę oraz jak zachowuje się nasza trzustka.

Powinno się także zastąpić trzy większe posiłki w ciągu dnia na rzecz małych przekąsek, a do jadłospisu włączyć produkty bogate w substancje resztkowe (celuloza, ligniny, pektyny), owoce, warzywa czy ciemne pieczywo.

Badaj poziom cukru

Jeśli masz problemy ze zbyt niskim poziomem cukru, warto codziennie badać jego poziom. Służą do tego specjalne glukometry, które możemy nabyć w aptece.

Poniżej podajemy prawidłowe wartości glukozy we krwi:

  • na czczo 70–120 mg/dl (3,9-6,6 mmol/l),
  • 1 godzinę po posiłku poniżej 160 mg/dl (8,9 mmol/l),
  • 2 godziny po posiłku poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l).

Mimo wszystko trzeba mieć na uwadze, że każdy organizm jest przyzwyczajony do innego poziomu glukozy. W związku z tym nawet w sytuacji, gdy nie mieścimy się w powyższych normach, a mimo to czujemy się dobrze, nie powinniśmy się tym martwić.

Groźne powikłania

Hipoglikemia może powodować groźne powikłania, w tym nawet śpiączkę. Dlatego, gdy dana osoba dostrzega u siebie symptomy niedocukrzenia, powinna wypić słodki napój lub zjeść kostkę cukru. Wówczas, gdy samopoczucie gwałtownie ulegnie poprawie, oznacza to, że objawy były skutkiem niedocukrzenia.

Jeżeli pojawią się symptomy świadczące o niedocukrzeniu, to trzeba bezwzględnie zmierzyć poziom cukru we krwi oraz przeprowadzić podstawowe badania, które pomogą zdiagnozować stan chorego. Konieczna w tym celu będzie konsultacja lekarska.

Istotne jest to, że niedobór cukru we krwi niekoniecznie musi wiązać się z negatywnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia. Mimo to nie powinno się lekceważyć tego problemu – szczególnie u osób chorych na cukrzycę. Regularne badania pozwolą nam kontrolować na bieżąco swój stan zdrowia oraz zareagować na każdą nieprawidłowość odpowiednio wcześnie.


niedocukrzenie niski poziom cukru we krwi choroby hormonalne Niedobór cukru przyczyny
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 612 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 27 928 produktów w 202 kategoriach