39 548 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
36 102 produktów w 205 kategoriach

Niedobór bioflawonoidów

Bioflawonoidy są naturalnymi substancjami fitochemicznymi, dzięki którym rośliny oraz ich owoce mają odpowiedni kolor. Jest ich bardzo dużo – na tę chwilę odkrytych jest ponad 4000 związków chemicznych, które należą do tej grupy.

Związki te znaleźć można między innymi w owocach cytrusowych, jagodach, jabłkach, wiśniach, śliwkach i winogronach oraz warzywach takich jak pomidory, papryka, brokuły czy sałata. Poza tym flawonoidy znaleźć można w kaszy gryczanej, roślinach strączkowych, herbacie, czerwonym winie i młodym pieprzu.

Bioflawonoidy mają za zadanie ochronę komórek roślinnych przed chorobami oraz szkodliwymi działaniami czynników zewnętrznych – między innymi słońca, insektów i grzybów. Co więcej, związki bioflawonoidów obecne w zielonych ogórkach hamują proces wiązania z komórkami hormonów o właściwościach rakotwórczych.

Wpływ na ludzki organizm

Bioflawonoidy mają bardzo wiele użytecznych właściwości. Pomagają w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia, odgrywają też bardzo dużą rolę w zapobieganiu wielu chorobom i leczeniu ich, m.in. dolegliwościom sercowym i naczyń krwionośnych.

W tym przypadku największe znaczenie mają związki flawonowe: rutyna i kwercetyna. Mają podobne działanie, co witamina C, która wzmacnia serce i zwiększa naczynia krwionośne. Bioflawonoidy uszczelniają ściany drobnych naczyń włosowatych, zaopatrując każdą komórkę w potrzebne substancje, które zwalczają atakujące je czynniki chorobotwórcze.

Stwierdza się, że flawonoidy stanowią jedne z najlepszych substancji o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydacyjnych). Mają działanie prozdrowotne, opóźniając proces starzenia się skóry. Działają także przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Związki bioflawonoidów stabilizują w tkankach witaminę C i podobnie jak antybiotyki działają bakteriostatycznie, dlatego podaje się je w procesie zwalczania infekcji.

Bioflawonoidy mają także dobroczynny wpływ na naszą urodę – stosuje się je w rozmaitych kosmetykach i dermatologii estetycznej w celu zmniejszenia negatywnych skutków działania promieni słonecznych UVB i UVA.

Związki te mają duży wpływ na elastyczność naczyń. Przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz ograniczają zakrzepy przyczyniające się do udarów mózgu. Jak? Otóż utlenienie dobrego cholesterolu (LDL) skutkuje zwiększeniem się konsystencji krwi i zatykaniem tętnic, co ma niemal bezpośredni wpływ na udaru mózgowe. Dzięki bioflawonoidom zmniejsza się jego utlenianie, dzięki czemu krew uzyskuje niską gęstość.

Oprócz stosowania ich w przypadkach kruchości naczyń krwionośnych można je także podawać w trakcie krwawienia dziąseł, żylaków, hemoroidów, siniaków oraz obrażeń związanych z nadmiernym przeciążeniem stawów i mięśni. Związki te mają działanie przeciwnowotworowe oraz wspomagają wątrobę w usuwaniu związków toksycznych.

Dlaczego są niezbędne?

Bioflawonoidy są niezbędne dla naszego organizmu ze względu na ich dobroczynne właściwości. Pełnią bardzo istotną funkcję w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, co dotyczy zarówno infekcji i przeziębień, jak i schorzeń przewlekłych oraz cywilizacyjnych. Ich niedobór może powodować niedostatek niezwykle cennych dla zdrowia substancji o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, powstających na skutek procesów utlenienia.

Dieta bogata w bioflawonoidy

Zdrowa dieta powinna zawierać kilkaset miligramów bioflawonoidów dziennie. Większość tych związków jest obecna w żywności nieprzetworzonej i naturalnej. Sięgając między innymi po surowe warzywa i owoce, ziarna i orzechy oraz wino (w umiarkowanych ilościach), dostarcza się organizmowi odpowiednich dla zachowania zdrowia ilości tych substancji.

Warto komponować i uzupełniać codzienną dietę także w suplementy, które pomagają uzupełniać potrzebne dla organizmu substancje. Korzystanie z preparatów zawierających aktywne składniki z tej grupy związków pozwala na zachowanie zdrowia i jest całkowicie bezpieczne, gdyż w suplementach stosowane są optymalne dawki tych substancji, co chroni przed ich przedawkowaniem.

Dotychczasowa nauka na temat wpływu bioflawonoidów pozwala stwierdzić, że są one dla nas niezbędne. Dieta zawierająca te substancje ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, a związki bioflawonoidów rozmaicie oddziałują na odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu.






witaminy i minerały objawy niedoboru bioflawonoidów dieta bogata w bioflawonoidy Niedobór bioflawonoidów skutki
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 39 548 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 36 102 produktów w 205 kategoriach