Dur brzuszny (łac. typhus abdominalis) to bakteryjna choroba ogólnoustrojowa chorobą, na której powstanie mają wpływ pałeczki z gatunku Salmonella typhi. Jej objawy to gorączka, krańcowe wyczerpanie, bóle brzucha.
Przyczyną choroby są bakterie, które w temperaturze 60°C giną już po kilkunastu minutach. Choroba najbardziej rozprzestrzenia się w krajach, gdzie poziom higieny jest bardzo niski.
Pałeczki duru brzusznego po dostaniu się do przewodu pokarmowego i lokalizują się końcowym odcinku jelita cienkiego (tzw. jelicie krętym) następnie wnikając przez nabłonek jelitowy - przedostają się do układu limfatycznego, gdzie się rozmnażają. Po 1-2 tygodniach od kontaktu z bakterią pojawia się gorączka 40-41°C i utrzymuje się nawet przez kilka tygodni. Chory jest obojętny,, "odurzony" (stąd nazwa). Konieczna jest hospitalizacja.
Drogi szerzenia duru brzusznego obejmują:
- wodę - z zakażonego naturalnego źródła
- zakażona żywność - lody, sałatki, mięso, a zwłaszcza mleko, które jest wyjątkowo korzystnym środowiskiem dla rozwoju bakterii,
- owady - zwłaszcza muchy,
- bezpośredni kontakt z chorym lub nosicielem -przy nieprzestrzeganiu zasad higieny.
Powrót do listy