36 626 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
31 402 produktów w 202 kategoriach

Czerwonka bakteryjna

Czerwonkę bakteryjną powodują pałeczki z rodziny Shigella. Czerwonka pojawia się raczej sporadycznie, w Polsce jest to około 10 000 przypadków rocznie.

Do zarażenia dochodzi tak jak w przypadku duru brzusznego. Największe zagrożenie jest w okresie biegunki oraz po chorobie i może trwać od 2 tygodni do 3 miesięcy. Po przebytej chorobie organizm zyskuje odporność.

Choroba rozwija się od 1 do 7 dni. Wszelkie zmiany zachodzą w jelicie grubym, zwłaszcza w jego końcowym odcinku. Mają one charakter zapalno – nieżytowy z obfitą wydzieliną surowiczo – śluzową i śluzową. Stosunkowo rzadko obserwuje się ogniska martwicze i owrzodzenia pokryte błoniastym nalotem.

Objawy:

  • dreszcze
  • wysoka gorączka
  • bóle kurczowe brzucha
  • biegunka z częstymi wypróżnieniami
  • uciążliwe parcia
  • odwodnienie
  • utrata elektrolitów

Kiedy dojdzie do powstania dużych zaburzeń wodno – elektrolitowych skutkować to może suchością błon śluzowych, bólami mięśni, problemami z krążeniem, apatią, sennością.

Dla dzieci oraz starszych osób choroba o ciężkim przebiegu może stwarzać zagrożenie dla życia. U niektórych chorych czerwonka może przejść w postać przewlekłą.

Diagnoza podparta jest badaniem endoskopowym oraz bakteriologicznym.

Czerwonkę bakteryjną należy różnicować z:

  • zatruciem pokarmowym
  • pełzakowicą
  • balanditiozą
  • wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
  • rakiem esicy i odbytu

Niezmierne ważne jest rozpoczęcie odpowiedniego leczenia. W przypadku, gdy chory nie wymiotuje, elektrolity uzupełnia się drogą doustną. W cięższych przypadkach konieczne jest podłączenie kroplówki choremu. Zalecane jest także przestrzeganie odpowiedniej diety.


choroby zakaźne dur brzuszny czerwonka zatrucia pokarmowe Czerwonka bakteryjna opis choroby
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 36 626 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 31 402 produktów w 202 kategoriach