Zapalenie oskrzeli to schorzenie dróg oddechowych, które może osłabić cały organizm. Wstępnie towarzyszy mu choroba gardła, krtani i tchawicy. Zapalenie oskrzeli może się rozwinąć w ciągu kilku godzin.
Do najpowszechniejszych objawów należy kaszel, który najpierw jest suchy. Przy zapaleniu oskrzeli jest męczący i napadowy, a to skutkuje odkrztuszeniem wydzieliny. Charakterystyczne jest to, że kaszel zamęcza chorego.
Wirusy z oskrzeli ciężko eliminować. Łatwiej się tu zagnieżdżają, łatwiej też o zakażenie bakteryjne. Temperatura wzrasta do 38 st. C i na tym etapie choroby konieczny jest antybiotyk. Ilość wydzieliny i jej charakter zmienia się przy nadkażeniu bakteryjnym. Staje się ona obfita i ropna, zielonkawa lub o kolorze śmietany. Nie jest już przezroczysta jak ślina.
Zapalenie oskrzeli leczy się środkami wykrztuśnymi, rozkurczowymi, wzmacniającymi oraz antybiotykami. Terapia nadzoruje lekarz. Leczenie w własnym zakresie może nam zaszkodzić (może się okazać, że zapalenie oskrzeli przejdzie z fazy ostrej w przewlekłą). Przewlekłe zapalenie oskrzeli jest bardzo trudne do wyleczenia. Może powodować uszkodzenie. Może sukcesywnie niszczyć oskrzela i upośledzać oddychanie.
Podczas kuracji trzeba pić dużo płynów, wody mineralnej, herbat ziołowych i owocowych. Chory powinien odpoczywać łóżku i często zmieniać pozycję ciała z boku na bok, ponieważ ułatwia to odrywanie się i wykrztuszanie wydzieliny. W wykrztuszaniu wydzieliny pomaga oklepywanie pleców dłonią.
Podczas iniekcji wirusowych, szczególnie zapalenia oskrzeli warto jeść kaszę jaglaną. Ma ona właściwości antywirusowe i wysuszające.
Powrót do listy