Witamina K ulega procesowi regeneracji w wątrobie w tzw. cyklu witaminy K. Produkować ją mogą także bakterie jelita grubego. Badania wskazują że każdy człowiek potrzebuje około 4 mg witaminy na dobę, aby prawidłowo i normalnie funkcjonować.
Krzepliwość:
Witamina K towarzyszy wytwarzaniu czynnika przeciwkrwotocznego w wątrobie. To z kolei zapewnia krzepliwość krwi oraz zatrzymuje krwawienia. Dzięki niej formuje się też ważna dla życia tkanka kostna. Witamina K wspomaga przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych oraz uczestniczy w tzw. karboksylacji białek.
Rola w organizmie:
Najważniejsze jest jednak to że witamina K posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Okazuje się także skuteczna przy zapaleniach i działa przeciwbólowo. Udowodniono, iż witamina K hamuje rozwój niektórych nowotworów, w tym raka piersi, jajnika, żołądka, wątroby i nerek.
Niedobór powoduje wiele różnych objawów jak np. zaburzenia krzepliwości krwi. Pojawiają się także częste i obfite krwotoki z nosa, układu moczowego i przewodu pokarmowego.
Wszelkie, nawet najmniejsze rany stają się nie lada utrapieniem, gdyż ich gojenie wydłuża się i nie przebiega w sposób prawidłowy. Nieodpowiednia ilość witaminy K w organizmie wpływa niekorzystnie na mineralizację kości.
Wśród niemowląt niska krzepliwość prowadzi do tzw. skazy krwotocznej, objawiającej się przede wszystkim krwawieniami z przewodu pokarmowego. Starsze osoby narażone są na obniżony poziom protrombiny we krwi, skutkujący zaburzeniami wydzielania żółci oraz wchłaniania w jelicie cienkim.
Wchłanianie:
Na odpowiednie wchłanianie Witaminy K ma wpływ pare czynników. Przedwczesne wydalanie witaminy wiąże się z nadużywaniem leków, zwłaszcza przeciwbólowych i antybiotyków. Niekorzystne jest też przebywanie w zanieczyszczonym środowisku oraz spożywanie żywności nafaszerowanej szkodliwymi substancjami konserwującymi.
Dieta:
Niedobory witaminy K łatwo można uzupełnić poprzez odpowiednia dietę.
Jej największe ilości znajdziemy w zielonych warzywach. Zajadajmy się więc sałatą, brokułami, szpinakiem i brukselką. Zadowoleni będą także amatorzy kalafiora, ogórków i soczystych pomidorów.
Powrót do listy