37 443 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
33 829 produktów w 205 kategoriach

Brak witaminy E

Rola witaminy E w organizmie człowieka

Witamina E (tokoferol), to potocznie zwana witamina młodości i płodności. Stanowi grupę ośmiu rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych.

Najbardziej aktywną substancją pośród nich jest alfa-tokoferol. Odpowiada ona za prawidłową budowę komórek oraz wydłuża skutki ich przedwczesnego starzenia się. Ma za zadanie także ochronę płuc i innych tkanek przed uszkodzeniem przez rodniki rakotwórcze. Posiada właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), co jest bardzo istotnym czynnikiem w zachowaniu w dobrym stanie ścian komórkowych.

Pozostałe funkcje:

Po pierwsze obniża poziom cholesterolu, odżywia komórki, zapobiega żylakom, chroni skórę przed promieniami UV, zwiększa potencję zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, przedłuża żywotność plemników. Jest pomocna w walce z miażdżycą, męską bezpłodnością oraz chorobami serca.

Do naturalnych rezerw tej witaminy należą oleje roślinne, występuje również w zielonych liściach sałaty, ziarnach zbóż, migdałach, orzechach, słoneczniku, owocach morza, jajach oraz dyni.

Skutki niedoboru:

Niedobór zdarza się bardzo rzadko. Zwykle dla tego że w przyrodzie występuje w dużych ilościach. Praktycznie nigdy nie jest spowodowany złą dietą. Narażone na niego są osoby z trzech grup:


Pierwszą grupą są osoby cierpiące na zaburzenia przyjmowania tłuszczu (np. chorujący na mukowiscydozę, niewydolność trzustki czy choroby wątroby). Takie osoby, po konsultacji z lekarzem, powinny regularnie przyjmować suplementy zawierające witaminę E, gdyż niektóre tłuszcze spożywcze są niezbędne w procesie przyswajania witaminy E w jelitach.

Awitaminoza E, czyli całkowity deficyt witaminy E w organizmie, skutkuje powstaniem wielu zaburzeń przemiany materii. Niedobór witaminy E wywołuje wiele objawów degeneracyjnych z różnych narządów, w szczególności zaś narządów płciowych, układu krwionośnego i wątroby.

Zaobserwować można ogólny spadek odporności organizmu, anemię. Spowodowany on jest uszkodzeniami czerwonych krwinek wynikających z utlenienia. Nawet nieznaczny niedobór może prowadzić do rozwoju chorób spowodowanych generalnym spadkiem poziomu TAS (total antioxidant system).

Obniżenie poziomu TAS powoduje zredukowanie stężenia wszelkich substancji które działają antyoksydacyjnie, zwiększa natomiast stężenie nadtlenków lipidów, wyzwalające niszczącą reakcję łańcuchową w ciele człowieka. W licznych badaniach wykazano, iż zaburzenia w systemie oksydacyjnym prowadzą do rozwoju niektórych nowotworów, miażdżycy, choroby wieńcowej, chorób serca i naczyń krwionośnych.

Wymienia się też dystrofię. To zaburzenie funkcjonowania oraz osłabienie mięśni szkieletowych, rozdrażnienie, spadek koncentracji, osłabienie układu odpornościowego, mechanizmów obronnych skóry, słaby wzrok.

Następny efekt to problemy neurologiczne. Powstają z osłabionego przekazywania impulsów nerwowych. Często obserwuje się też wiotczenie cery, odwodnienie naskórka, wczesne starzenie się skóry, a także bezpłodność, w szczególności u mężczyzn.

Profilaktyka:

Wskazane jest stosowanie się do dziennego zalecanego spożycia, które jest różne w zależności od wieku. Dzieci potrzebują jej mniej niż dorośli – od 6 mg do 11 mg w wieku od pierwszego do dwunastego roku życia. Dzienne spożycie dla młodzieży od 11-12 lat to 11 mg, natomiast dojrzewający od 12-19 lat powinni przyjmować dziennie około 12 mg.

Dla dorosłych kobiet (również ciężarnych i karmiących) oraz mężczyzn zaleca się dawkę 12 mg. Natomiast osoby starsze, po 75 roku życia - od 20 do 50 mg! Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę jest wprost proporcjonalne do ilości spożywanych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

U osób dorosłych niedobór witaminy E może w niektórych wypadkach prowadzić do encefalopatii, mianowicie zaniku mięśni szkieletowych oraz uszkodzenia mózgu. Oczywistym jest też, by spożywać produkty bogate w naturalną witaminę E, wówczas dostarczysz organizmowi pełen zakres jej działania. Należy również uważać na spożywanie jej wraz z witaminą K, z którą wchodzi w reakcję – stosowanie ich razem może zwiększyć ryzyko krwotoków!

Niedobór witaminy E spowodowany jest z różnych powodów – rzadko złą dietą, częściej niedostateczną ich dawką w przyjmowanych składnikach, czy też upośledzeniem ich wchłaniania bądź też oddziaływaniem niektórych leków i antywitamin.

Aby uniknąć niepożądanych skutków niedoboru – pokrywajmy dzienne zapotrzebowanie, sięgając do naturalnych źródeł witaminy E.


witaminy i minerały układ immunologiczny choroby serca przeciwutleniacze awitaminoza Brak witaminy E opis choroby
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 37 443 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 33 829 produktów w 205 kategoriach