Witamina B6 odpowiada za metabolizm kwasów tłuszczowych, rozporządzanie białkiem (wspomaga jego rozkład na aminokwasy w celu pozyskania energii) oraz w syntezie hemoglobiny.
Witamina B6 ma wpływ na pobieranie węglowodanów i tłuszczów z produktów białkowych, co pozwala nam wykorzystywać i magazynować energię. Reguluje także proces wytwarzania prostaglandyn, które stabilizują pracę serca, ciśnienie krwi i skurcze mięśni, więc jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób serca.
Jest niezbędna w tworzeniu naturalnej bariery przeciw zarazkom, dzięki jej roli w wytwarzaniu przeciwciał. Przez to przyczynia się do wspierania działania układu immunologicznego organizmu.
Witamina B6 działa korzystnie na pracę układu nerwowego – poprawia jego działanie i chroni przed chorobami. Usprawnia pracę układu moczowego: jest pomocna przy chorobach nefrologicznych i w leczeniu nerek oraz przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych.
Uniemożliwia wystąpienie nadmiaru homocysteiny, której nieprawidłowy poziom zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu.
Okazuje się pomocna w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry, wypadaniu włosów, zapaleniu warg i języka.
Stosuje się ją przy schorzeniach neurologicznych, ponieważ pomaga w zwalczaniu dolegliwości bólowych i zesztywnień nadgarstka i dłoni.
Udowodniono, że witamina B6 ma bezpośredni związek z wytwarzaniem się w organizmie ludzkim hormonów.
Łagodzi objawy astmy (trudności w oddychaniu, świszczący oddech i duszności).
Zaletą tej witaminy jest również to, że zmniejsza liczbę skutków ubocznych przyjmowania wielu leków.
Cera:
Witamina B6 normalizuje równowagę wodno-lipidową skóry. Odgrywa także zasadniczą rolę w walce z trądzikiem i różnymi stanami zapalnymi skóry.
Pomaga także w regulacji produkcji białek istotnych dla prawidłowego działania skóry. Warto również pamiętać, że zmniejsza złuszczanie się naskórka oraz zmiękcza go i uelastycznia.
Zapotrzebowanie:
Zapotrzebowanie na nią jest zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej, a także diety.
Zazwyczaj kobiety potrzebują ok. 1,8 mg witaminy B6. Jednak w czasie ciąży i okresu karmienia, zapotrzebowanie to wzrasta do ok. 2,5mg. Mężczyźni potrzebują ok. 2,2 mg.
Osoby stosujące dietę wysokobiałkową powinny dbać o to by na każdy 1 g białka przypadało ok. 0,02 mg witaminy B6.
Źródła:
Witaminy B6 szukać można w produktach zbożowych, ziemniakach oraz mięsie i wędlinach.
Bardzo dużo jej w: płatkach kukurydzianych, kiełkach pszenicznych, mące pełnoziarnistej, ziarnach soi, wątróbkach, dróbiu. Znajduje się też w bananach, orzechach włoskich, awokado i szpinaku.
Występuje również w rybach, szczególnie w łososiu i makreli. Jedzenie mięsa indyczego, podrobów wieprzowych i wołowych jest bardzo pomocne w uzupełnianiu witaminy B6.
Osobom, które są na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej powinny uzupełniać jej poziom w organizmie poprzez przyjmowanie suplementów dostępnych w aptekach.
Przyczyny niedoboru:
Na niedobór witaminy B6 silnie narażeni są cukrzycy, osoby starsze lub żyjące w stresie i kobiety w ciąży. Pojawia się on często u osób chorych na serce, nerki, astmę i nowotwory.
Wpływ ma też terapia antybiotykami, estrogenowa terapia zastępcza, a także przyjmowanie kortyzonu lub penicyliny.
Negatywne przyswajanie wspomaga palenie papierosów, stres, oraz przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych.
Ma na to wpływ również dieta wysokobiałkowa, bogata w cukry proste, kawę i alkohol oraz taka, której podstawą jest głównie żywność rafinowana.
Powrót do listy