Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe i są bardzo ważne dla organizmu ludzkiego.
Dzięki nim możliwy jest poprawny rozwój dziecka i funkcjonowanie organizmu dorosłego człowieka. Niedobór tych kwasów prowadzi do zaburzeń emocjonalnych i osłabienia układu odpornościowego.
Działanie:
Kwasy tłuszczowe mają dobroczynny wpływ na organizm. Dobrze działają na krążenie zabezpieczając żyły. Dzięki temu lepsze jest ukrwienie mózgu i szybciej przesyłane są sygnały nerwowe, a także zaburzenia ukrwienia ulegają złagodzeniu.
Omega-3 zwiększają też ilość serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. Pomagają również zapobiegać trombocytopenii, czyli małopłytkowości. Zmniejszają ryzyko arytmii serca.
Zapobiegają też zawałom serca i normują ciśnienie tętnicze, zwłaszcza rozkurczowe. Powodują spadek ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe, łagodzą też bóle stawów i bóle reumatyczne.
Niedobór:
Jednym z wielu objawów niedoboru kwasów omega-3 jest retinopatia noworodków, czyli choroby siatkówki oka. Może ona prowadzić do ślepoty.
Wiadomo że dzieci, których dieta uwzględnia kwasy nienasycone, szybciej rozwijają ośrodki poznawcze. Ma to duże znaczenie w okresie, kiedy dziecko ma 2, 3 lata. Niewłaściwa dieta może prowadzić do powikłań w przyswajaniu i przetwarzaniu informacji.
U dorosłych brak tych kwasów może skutkować poważnymi chorobami serca, między innymi zawałem i arytmią.
Brak kwasów nienasyconych może być powodem do zaburzeń krążenia oraz do powstawania złogów tłuszczu w tętnicach.
Niedobór może prowadzić również do kłopotów ze stawami i bólami reumatycznymi.
Dieta:
Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne są w wielu produktach takich jak oleje z ryb, między innymi z łososia, z wątroby dorsza (czyli popularny tran), śledzia i sardynek. Najbardziej wartościowy olej to ten z ryb żyjących w zimnych, morskich wodach.
Dużo ma ich także olej lniany, a trochę mniej oleje z rzepaku, gorczycy sarepskiej, soi, orzechów włoskich i zarodków pszennych.
Warto tu podkreślić rolę lnu polskiego, który spożywany w dowolnej formie stanowi cenne źródło omega-3, podobnie jak siemię lniane.
Bogate w kwasy tłuszczowe są także oliwa z oliwek, domowy smalec z dodatkiem oleju roślinnego, masło shea (czyli masło wytwarzane z afrykańskiego drzewa z gatunku Parka) i masło kakaowe oraz olej kokosowy, sezamowy i słonecznikowy.
Ryba w diecie:
Kwasy omega-3, bardzo pozytywnie wpływają na organizm ludzki. Warto więc upewnić się, że jest ich wystarczająco dużo w codziennej diecie. Warto zatem wzbogacić ja o dania z ryb.
Dobrym sposobem na uzupełnienie tego typu suplementu jest codzienna porcja lnu bądź siemienia lnianego. Wystarczy jedna łyżka – dla wygody wcześniej namoczona w ciepłej wodzie.
Powrót do listy