35 571 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
27 491 produktów w 202 kategoriach

Alergia na gluten

Alergia na gluten to częsta przypadłość. Bardzo ważna jest dieta, która wyklucza produkty zawierające gluten. Gluten jest to mieszanka białek roślinnych, czyli gluteiny i gliadyny, które występują w ziarnach zbóż pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. Alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na alergeny, w tym przypadku na gluten.

Częstym błędem jest nierozróżnianie alergii na gluten i celiakii. To błąd, ponieważ są ta dwa różne schorzenia, które zaliczane są do nietolerancji pokarmowych i nie powinno się ich mylić ze sobą. Celiakia nie jest alergią, to wrodzona nietolerancja glutenu. Przyczyny:
Trudno określić dokładne przyczyny alergii na gluten. Prawdy można doszukiwać się w genetyce, immunologii, metabolizmie oraz infekcjach. Statystyki naukowe podają informację, że niektóre osoby są nosicielami wirusa, który jest odpowiedzialny za alergię na gluten. Jednak nie u wszystkich osób pojawia się ta alergia.

Diagnoza:
Najprostszą metodą na rozpoznanie alergii jest dieta, wykluczająca uczulający produkt, a następnie na ponowne wprowadzenie go do diety. Inną metodą są testy skórne. Badany jest poziom przeciwciał antygliadynowych oraz antyendomysjalnych. Jeśli wyniki będą ujemne to prawdopodobnie alergię na gluten można wykluczyć. Natomiast w przypadku wyników dodatnich nie ma już takiego dużego prawdopodobieństwa, ponieważ wyniki dodatnie nie występują u wszystkich osób z alergią i mogą wyjść również u osób, które nigdy nie były uczulone na gluten. Taką ostateczną metodą jest badanie wycinka jelita cienkiego.

Warto sprawdzić, czy objawy nie wskazują na celiakie. Aby się o tym przekonać, trzeba wykonać badania serologiczne z krwi, polegające na oznaczeniu stężenia przeciwciał przeciwko:

  • endomysium mięśni gładkich,
  • transglutaminanie tkankowej,
  • deamidowanej gliadynie.

Zazwyczaj oznacza się dwa z tych wymienionych przeciwciał. Te przeciwciała nie wstępują w alergii na gluten.

Leczenie:
Najważniejszym sposobem leczenia alergii na gluten dieta bezglutenowa. Zabrania ona spożywania pszenicy, żyta i jęczmienia oraz produktów, które zawierają w swoim składzie te zboża. W diecie wykluczony zostaje także owies, ponieważ jest bardzo zanieczyszczony glutenem, pochodzącym z ziaren innych zbóż.

Produkty, które nie zawierają glutenu to, np. ryż, kukurydza, soja, fasola, owoce, warzywa. Według ustaleń FAO/WHO produkty przetworzone są uznawane za bezglutenowe, jeżeli zawartość w nich glutenu nie przekracza 20 ppm, czyli 20 mg na 1kg. Takie produkty są oznaczone specjalnym znakiem międzynarodowym-jest to przekreślony kłos.

Przy diecie bezglutenowej trzeba uważać, np. na zupy w proszku, majonezy, sosy w proszku, gotowe dania, ponieważ bardzo często zawierają one w swoim składzie gluten. Coraz częściej można spotkać produkty bezglutenowe. Warto sprawdzać etykiety produktów i decydować się na te, które mają znak przekreślonego kłosa. Przy diecie bezglutenowej bardzo ważne jest leczenie jelita, a także uzupełnianie niedoborów aminokwasów, witamin (A, D, E, K, C, B1), żelaza, wapnia oraz mikroelementów. Osoby, które nie mają alergii na gluten nie powinny stosować diety bezglutenowej, ponieważ jest dla nich niezdrowa. Najpierw trzeba sprawdzić, czy jest się uczulonym na gluten, a dopiero potem wprowadzać zamiany w swojej diecie.

Alergia na gluten potrafi skutecznie utrudnić życie, ponieważ trzeba cały czas się pilnować, aby nie zjeść produktów z alergenem, który uczula. Dieta bezglutenowa jest najlepszym sposobem leczenia tej alergii, a obecnie powstaje coraz więcej produktów, które nie zawierają uczulającego glutenu.


choroby układu pokarmowego przyczyny alergii na gluten leczenie alergii na gluten diagnoza alergii na gluten Alergia na gluten opis choroby
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 571 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 27 491 produktów w 202 kategoriach