42 299 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
36 771 produktów w 204 kategoriach

Szybki test na nietolerancję glutenu zbada czy możesz spożywać gluten

Szybki test na nietolerancję glutenu zbada czy możesz spożywać glutenSzybki test na nietolerancję glutenu zbada czy możesz spożywać gluten
Test na nietolerancję glutenu wykonany z krwi to najprostszy sposób, aby sprawdzić, czy masz celiakię. Jest to choroba o podłożu genetycznym związana z trwałą nietolerancją glutenu. U chorych pokarmy zwierające gluten powodują stan zapalny jelit, czego konsekwencją jest zaburzone wchłanianie substancji odżywczych. Nietolerancje łatwo pomylić z alergią pokarmową, która może powodować bardzo podobne objawy – bóle brzucha, przewlekłe zmęczenie czy biegunki. Podstawą leczenia jest dieta. Chcesz się dowiedzieć, czy możesz spożywać gluten? Szybki test rozwieje Twoje wątpliwości. Sprawdź, jak to działa.

Celiakia to trwała nietolerancja glutenu

Na celiakię nie ma leku. Jedyna skuteczna metoda zapobiegania skutkom choroby to ścisła dieta eliminacyjna. Pozwala uniknąć stanu zapalnego jelit wywołanego przez obecność glutenu w pożywieniu. W czasie, kiedy choroba pozostaje niezdiagnozowana, powoduje spustoszenie w organizmie. Kosmki jelitowe zostają zniszczone przez walczący z glutenem układ odpornościowy. Powoduje to, że wchłanianie składników pokarmowych zostaje zaburzone - czego efektem są niedobory składników odżywczych i minerałów.

Celiakia powoduje nie tylko objawy związane z układem pokarmowym, ale może prowadzić do anemii, aft i owrzodzeń jamy ustnej, osteoporozy czy nawet depresji. Nietolerancja glutenu jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, ponieważ powoduje zaburzenie prawidłowego wzrastania i rozwoju. Niestety większość przypadków celiakii to tzw. choroba utajona, którą łatwo pomylić z alergią czy innym schorzeniem. Z tego powodu bardzo dużo osób pozostaje wciąż niezdiagnozowanych. Szacuje się, że w Polsce na celiakię chorują 2 na każde 100 osób.

Dlaczego gluten powoduje, że organizm zaczyna niszczyć własne tkanki?

Podczas choroby układ odpornościowy rozpoznaje cząsteczki glutenu jako obce i niebezpieczne dla organizmu. Powoduje to uruchomienie szeregu reakcji, w wyniku których produkowane są małe cząsteczki zwane przeciwciałami.

W normalnych warunkach przeciwciała chronią organizm przed patogenami, takimi jak: wirusy, grzyby czy bakterie. Kiedy przeciwciała zaczynają atakować własne tkanki mówimy o tzw. autoagresji lub chorobie autoimmunologicznej. Do takiej grupy schorzeń zalicza się celiakia - w tym wypadku na celowniku przeciwciał są jelita.

Głównym rodzajem przeciwciał jakie produkuje organizm w wyniku nietolerancji glutenu są przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA - w skrócie nazywane jako anty-tTG. To właśnie dzięki obecności tych małych cząsteczek w krwi możemy szybko zbadać, czy mamy celiakię.

Na czym polega test na nietolerancję glutenu?

Pierwsze, przesiewowe badanie na nietolerancję glutenu polega na sprawdzeniu czy w krwi znajdują się przeciwciała anty-tTG w klasie IgA. Ważne jest, aby przed wykonaniem badania nie stosować diety bezglutenowej, ponieważ może to zafałszować wynik.

Szybki test na nietolerancję glutenu można wykonać samodzielnie, a do badania wystarczy niewielka ilość krwi pozyskanej z nakłucia palca. Samo wykonanie badania jest bardzo proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Na wynik czeka się zaledwie 15 minut. Wynik pozytywny świadczy o obecności w krwi przeciwciał anty-tTG w klasie IgA.

Czy tego typu test jest wiarygodny? Tak, testy diagnostyczne tego typu od lat znajdują zastosowanie w gabinetach lekarskich, szpitalach czy przychodniach. Obecnie, testy do samokontroli stanowią podstawowe i najłatwiej dostępne narzędzie diagnostyczne, dzięki któremu możesz szybko przeprowadzić wiele różnych badań krwi.

Co w przypadku, gdy wynik testu będzie pozytywny?

Wtedy zalecana jest konsultacja z lekarzem, który zleci badania uzupełniające. W przypadku dorosłych, wynik badania krwi należy potwierdzić biopsją jelita cienkiego – która wskaże czy, lub w jakim stopniu są uszkodzone kosmki jelitowe. Ponieważ biopsja to badanie inwazyjne, u dzieci wykonuje się dodatkowe badanie krwi.

Jeżeli diagnoza wskaże na celiakię, należy bezwzględnie zastosować dietę eliminacyjną. Tylko wykluczenie z diety glutenu zahamuje rozwój choroby. Niestety powszechność glutenu jako popularnego dodatku do żywności nie ułatwia tego zadania.

gluten celiakia nietolerancja glutenu

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 42 299 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 36 771 produktów w 204 kategoriach