41 055 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
36 643 produktów w 205 kategoriach

Podobne produkty

Rola białka roślinnego w profilaktyce i dietoterapii cukrzycy

Rola białka roślinnego w profilaktyce i dietoterapii cukrzycyRola białka roślinnego w profilaktyce i dietoterapii cukrzycy

Kluczowym czynnikiem w leczeniu cukrzycy typu I i II jest właściwe odżywianie. Głównym składnikiem odżywczym jaki ma ogromne znaczenie w żywieniu osób z cukrzycą, stanowi tuż obok węglowodanów białko.

Podczas prowadzonej dietoterapii oraz edukacji żywieniowej pacjenta uwzględnia się szczególnie informacje odnośnie zawartości węglowodanów w diecie ze względu na charakter oraz podłoże występowania choroby. Coraz częściej jednak specjaliści z zakresu żywienia, zwracają uwagę na zwartość białka w diecie osoby cierpiącej na cukrzycę. Zapotrzebowanie białka w diecie diabetyka pokrywa się z zapotrzebowaniem na ten składnik odżywczy u osoby zdrowej. Ważny jest jednakże stosunek udziału białka roślinnego do białka zwierzęcego. Zaleca się, aby wartość ta wynosiła 1:1, a nawet z przewagą ilości białka roślinnego.

Białko roślinne vs zwierzęce

Jadłospis osoby z cukrzyca z widoczną przewagą białka zwierzęcego nad roślinnym prowadzi do wystąpienia chorób towarzyszących cukrzycy tj., choroby układu krążenia oraz otyłości. Duża zawartość białka zwierzęcego w cukrzycy typu 2 może prowadzić do obciążenia nerek oraz ostatecznie być determinantem do rozwoju nefropatii cukrzycowej. Białko zwierzęce pochodzące zwłaszcza z przetworzonego mięsa czerwonego zawiera niekorzystne tłuszcze nasycone, zwiększając również zawartość cholesterolu w diecie. Badania wskazują, iż przewyższanie spożycia białka roślinnego nad zwierzęcym przyczynia się do poprawy u chorych na cukrzyce profilu lipidowego, w tym spadku wartości cholesterolu LDL. Z racji tego, warto u diabetyków zwiększyć udział białka pochodzenia roślinnego.

Roślinne źródła białka dostarczą ponadto sporych ilości błonnika pokarmowego, który hamuje zbyt szybkie uwalnianie węglowodanów prostych z układu pokarmowego, przez co nie dochodzi do szybkich wrzutów glukozy do krwi. Należy pamiętać, iż białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym pod kątem składu aminokwasów. Dlatego warto łączyć różne źródła białka roślinnego w obrębie tego samego talerza, aby dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów budujących struktury białkowe (np. łączyć zboża z nasionami strączkowymi lub zboża z nasionami/orzechami).

Rośliny strączkowe jako źródła białka w diecie

Istotną cechą roślin strączkowych jest znacząca zwartość białka, która wynosi średnio około 30% względem suchej masy roślin. Posiadają one również niską wartość kluczowego wskaźnika dla diabetyków, jakim jest indeks glikemiczy. Włączenie do jadłospisu suchych nasion roślin strączkowych, które są źródłem białka oraz bioaktywnych substancji korzystanie wpłynie na regulację stężenia glukozy we krwi. Strączki takie jak ciecierzyca, soczewica czy groch bogate są również w mikro i makro składniki oraz błonnik pokarmowy, które pozywanie wpłyną na stan zdrowia osoby cierpiącej na cukrzycę. W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się od 5 do 15 g roślin strączkowych takich jak:

  • Fasola
  • Ciecierzyca
  • Soja
  • Groch
  • Soczewica
  • Groszek zielony
  • Orzechy ziemne i inne.

Co nie oznacza, że codziennie powinniśmy wyliczać takie porcje. Można zsumować wartości i podawać 2-3 razy w tygodniu strączki. Warto je dodawać do gulaszu, zup bądź tworzyć z nich pyszne pasty i pasztety na kanapki.

Podsumowanie

Białko roślinne ma priorytetowe znaczenie w prawidłowym utrzymaniu dobrej kondycji organizmu osób z cukrzycą. Codzienne przyjmowane racje żywieniowe powinny być odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych, z uwzględnieniem prawidłowej podaży białka roślinnego. Aby dieta dostarczyła odpowiedniej zawartości oraz stosunku białka roślinnego warto sięgnąć po jadłospis opracowany przez dietetyka. Nowoczesne narzędzie pracy dietetyka - program do tworzenia jadłospisów Kcalmar.pro pozwoli na prawidłowe oszacowanie ilości składnika odżywczego w codziennym jadłospisie. Dietetyka z zakresu tworzenia jadłospisów dla osób z cukrzycą można znaleźć dzięki wyszukiwarce dietetyków w serwisie Kcalmar, wpisując w wyszukiwarkę np. Dietetyk Warszawa, wraz z oznaczeniem specjalizacji – cukrzyca.

białko roślinne dietoterapia w cukrzycy
Komentarze
Dodano: 04 Maj 2018
Autor: Krzysiek
Ocena:
Ciekawy artykuł - miło było dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 41 055 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 36 643 produktów w 205 kategoriach