34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 580 produktów w 199 kategoriach

Czy znasz to egzotyczne zioło?

Czy znasz to egzotyczne zioło?Czy znasz to egzotyczne zioło?

Niezwykła przyprawa, roślina magiczna czyli kolendra. Znana małemu gronu smakoszy w Polsce. Właściwości smakowe i  niezwykła moc aromatu w potrawach sprawiają, że powinna częściej gościć w naszej kuchni i być stosowana. Także jej wartości lecznicze w medycynie już odkryte i udowodnione powinny nas do tego zachęcać.

Kolendra
wywodzi się z krajów Morzą Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Aktualnie jest uprawiana m.in. w Gruzji, Pakistanie, Chinach, Argentynie, Maroko i Syrii. Innymi nazwami kolendry są: cilantro, chinese parsley, chińska pietruszka. Wykorzystywanymi w kuchni jak i również do sporządzania olejków, nalewek i kremów wszystkie części rośliny. Zarówno łodygi, korzenie jak i liście. Ma specyficzną ostrą woń. Taki korzenny goryczkowato cytrusowy aromat. Dlatego idealnie komponuje się z curry, mięsem wieprzowym, potrawami egzotycznymi i rybami.

Mając już zarys smakowy tej roślinki i możliwości w kuchni prześledźmy jej działanie w różnych obszarach medycyny:

  • Na co kolendra?

  • Jakie właściwości ma kolendra?

Kolendra tonizuje działanie żołądka, pobudza apetyt, wspomaga leczenie biegunek, kolki, zaburzeń trawienia, leczy zgagę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest idealna dla osób z mających przewlekłe choroby jelit, a także stosujących dietę.

Zawarty w kolendrze olejek eteryczny linalol działa uspokajająco na układ nerwowy, wspomaga leczenie nerwic, depresji i innych zaburzeń układu wegetatywnego. Zapewnia zdrowy sen. Napar z kolendry stosowany zewnętrznie jako środek do przemywania łagodzi wykwity skórne, czyraki i inne stany zapalne na skórze. Działa bardzo silnie antyseptycznie. Jest idealnym naturalnym lekiem wspomagającym dla nadciśnieniowców i osób z podwyższonym poziomem cholesterolu dzięki zawartości kwasów tłuszczowych: linolowego (omega 6), oleinowego i palmitynowego.

Kolendra jest znana ze sowich mocnych właściwości przeciwobrzękowych. Łagodzi opuchliznę. Dlatego jest zalecana dla osób z reumatyzmem. Dzięki dużemu stężeniu witamin A, C i fosforu jest środkiem naturalnie wzmacniającym odporność organizmu.

Kolendra zawiera również żelazo w bardzo dużej ilości. Dlatego osobom z anemią jest wskazane stosowanie jej przetworów jako naturalnej kuracji podnoszącej poziom tego podstawowego minerału w krwi.

Na koniec jedna z bardzo ważnych właściwości kolendry. Ma ona właściwości oczyszczające organizm z metali takich jak: kadm, ołów czy rtęć. Spożywanie tej przyprawy w potrawach na co dzień chroni także przed zatruciem tymi substancjami. Jako środek odkażający jest stosowany także w postaci płukanki na infekcyjne stany zapalne jamy ustnej i gardła. Także zastosowanie w kosmetyce dla urody kolendry jest bardzo wszechstronne. Jako perfumy, składnik olejków zapachowych czy balsamów idealnie łączy się z bzem, jabłonią czy bergamotką.

Kolendra
to specyficzne mocne i aromatyczne zioło więc albo ktoś jest jego pasjonatem albo po prostu nie toleruje jej. Każdy z nas przecież wybiera to co budzi u niego dobre odczucia.

odporność witamina C kolendra egzotyczne zioło
Komentarze
Dodano: 08 Wrzesień 2016
Autor: Gosia
Ocena:
Zawsze zastanawiałam się jak smakuje kolendra, zbieram się żeby spróbować ale jakoś nie wiem z czym.
Odpowiedź
Dodano: 18 Lipiec 2016
Autor: Majka
Ocena:
Czyli kolendra pomaga w detoksykacji organizmu. Dobrze, że jej używam w kuchni.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 580 produktów w 199 kategoriach