45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Zakażenie laseczką jadu kiełbasianego

Do objawów zatrucia zalicza się przede wszystkim: osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy oraz suchość w ustach. Po kilku godzinach choremu doskwiera podwójne widzenie oraz światłowstręt, zez zbieżny, opadanie powiek, rozszerzenie źrenic. Za sprawą braku śliny chory nie może połykać i mówi cicho.

Następstwem upośledzenia perystaltyki jelit jest wzdęty brzuch, ciężkie zaparcia oraz zaburzenia w oddawaniu moczu. Osłabienie mięśni staje się intensywniejsze, głównie szyjnych i oddechowych. W ciężkich przypadkach może dojść nawet do zgonu w wyniku: niewydolności oddechowej, zachłystowego zapalenia płuc, zatrzymania akcji serca (ok 10%-20% przypadków). Śmierć jest spowodowana porażeniem ośrodka oddechowego i nagłym zatrzymaniem krążenia krwi.

Toksyna botulinowa, botulina, lub tak zwany jad kiełbasiany jest wytwarzany poza organizmem ludzkim, w zanieczyszczonych produktach spożywczych i stanowi on jedną z najsilniejszych toksyn bakteryjnych. Czas, w jakim ta bakteria się rozwija w organizmie wynosi od kilku godzin do kilkunastu dni i jest uzależniony od dawki, jaką przyjmie organizm. Clostridium botulinum to laseczka jadu kiełbasianego, beztlenowa bakteria, której objawem jest zatrucie pokarmowe. Jad kiełbasiany wpływa na układ nerwowy, uszkadzając przenoszenie bodźców w synapsie nerwowo-mięśniowej.

Clostridium botulinum powstaje w hermetycznie zamkniętych konserwach mięsnych, rybnych, jarzynowych i owocowych, w konserwach domowych, przeterminowanych lub niewłaściwie przechowywanych. Przy udziale tej bakterii dochodzi do bombażu konserw i puszki z zakażonymi produktami są zazwyczaj rozdęte. Po otwarciu wyczuwalny jest zapach zjełczałego tłuszczu. Nie jest wskazane spożywanie przeterminowanych konserw. Wydęcie denka jest sygnałem świadczącym o zepsuciu, a charakterystyczny syk w momencie otwarcia może świadczyć o zakażeniu pokarmu. Po zjedzeniu zakażonego produktu jad zostaje wchłonięty do ustroju z przewodu pokarmowego. Bakteria Clostridium botulinum występująca naturalnie np. w miodzie, w niezwykle rzadkich przypadkach powoduje u niemowląt ciężką chorobę, tzw. botulizm dziecięcy - rozwój choroby jest spowodowany nie skutkiem działania botuliny, ale namnażaniem się bakterii w organizmie. Nie należy więc dawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia. Gotowanie w wysokich temperaturach powoduje rozłożenie toksyny.

Leczenie zakażenia laseczką jadu kiełbasianego

Jedynie w warunkach szpitalnych, często kończące się śmiercią. Należy rozpocząć je możliwie jak najszybciej, zaraz po spożyciu zakażonego pokarmu. W celu usunięcia toksyny należy wywołać wymioty, wypłukać żołądek, zrobić lewatywę oraz podać surowicę antytoksyczną, tak by zneutralizować truciznę jeszcze we krwi. Chorzy, którym uda się wyjść z takiego zatrucia, zdrowieją powoli, szczególnie jeśli chodzi o zaburzenia wzroku i osłabienia mięśni.


choroby układu pokarmowego Zakażenie laseczką jadu kiełbasianego objawy zatrucie jadem kiełbasianym
Powrót do listy
ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach