Przyczyny tego nowotworu nie są do końca jasne. Wiadomo, że do czynników, które go powodują, zalicza się palenie tytoniu oraz spożywanie alkoholu. Nitrozoaminy (zawarte np. w wędzonych produktach spożywczych) i substancje toksyczne, które powstają przy przypalaniu tłuszczów (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), mogą wywoływać raka żołądka.
Kolejnymi czynnikami przyczyniającymi się do powstania raka są też substancje toksyczne (aflatoksyny), które wytwarzają pleśnie znajdujące się na zepsutych produktach spożywczych. Prawdopodobnie współdziałają także bakterie Helicobaderpylori.
Rak żołądka stanowi jeden z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Po względem zachorowalności w Polsce zajmuje drugie miejsce u mężczyzn (po raku płuca), a ósme w przypadku kobiet. W Polsce notuje się około 6500 nowych zachorowań rocznie.
Objawy:
- przewlekłe bóle brzucha, zwłaszcza o stałym charakterze, zlokalizowane w rejonie nadbrzusza, nasilające się po posiłku a zmniejszające się na czczo, nieustępujące po lekach zobojętniających sok żołądkowy
- nudności i wymioty
- brak apetytu (szczególnie niechęć do jedzenia mięsa) i utrata masy ciała
- uczucie sytości zaraz po rozpoczęciu jedzenia
- objawy związane z niedokrwistością
- dysfagia
- czarny stolec
- stan podgorączkowy
- zespoły paraneoplastyczne, np. acanthosis nigricans
- ewentualnie wyczuwalny guz w nadbrzuszu (późny objaw)
- powiększona wątroba, puchlina brzuszna
- objaw Troisiera (powiększony węzeł Virchowa)
Powrót do listy